Сред Известните жени в историята“, популярната поредица исторически романи на

...
Сред Известните жени в историята“, популярната поредица исторически романи на
Коментари Харесай

Четем за противоречивата и могъща владетелка Исабел Кастилска в нов роман

Сред „ Известните дами в историята “, известната поредност исторически романи на издателство „ Емас “, се подреди испанка – Исабел I Трастамара Кастилска, една от най-великите владетелки на всички времена.

Обединителка на Испания, разширила територията ѝ до невиждани до тогава размери. Благодетелка на Христофор Колумб, с чиято благословия генуезкият мореплавател открива Америка, а Испания прибавя нови земи към територията си, ставайки империя. Владетелка, наложила в голямата си страна единна религия – католическата, въпреки и с способи, които през днешния ден будят смесени усеща. Предводителка на войските, довършили Реконкистата и отвоювали Иберийския полуостров от мюсюлманите... Това е късата история на нейното 30-годишно ръководство, довело Испания до международно господство посредством борби, само че и посредством дипломация и визионерство.
Откъс от " Приключенята на Пирата Кет "
ЕДИНАДЕСЕТА ГЛАВА Гигантският охлюв Нашите дребни читатели допускат към този момент какви бяха благородните планове на Кет - да извади топч...
Прочети повече
Годината е 1469-а. 18-годишната Исабел, трета в линията за унаследяване на испанския престол, се дами в загадка гала за своя втори братовчед Фернандо, наследник на краля на Арагон. Едва ли някой преди този момент е предполагал каква мощ на духа и решителност се крият в дребната златокоса госпожица, отхвърляща едно след друго пет оферти за сватба. Едва ли някой е предполагал, че едно младо момиче ще се осмели да води секрети договаряния зад тила на брат си, кастилския крал, с цел да встъпи в брак, който да ѝ обезпечи освен млад и прелъстителен брачен партньор, само че и предстоящ крал на мощна страна, с която да сплоти своята Кастилия.

И не след дълго, през 1474 година, след гибелта на брат си и след успеха над другата претендентка за трона, Исабел е към този момент кралица на Кастилия и историята на бъдещата могъща и обединена Испания може да поеме своя триумфален ход. А по този начин подробно квалифицираният династичен брак се трансформира в буйна обич и Фернандо става мъжът, подкрепящ с схващане и мъдрост своята пламенна брачна половинка...

Романът „ Исабел Кастилска “ на немската авторка Сюзън Хейстингс, към този момент известна у нас със своите исторически книги, следва историята в едно компактно и изпълнено със събития изложение. Написано като „ типичен “ исторически разказ, творбата остава правилно на историческата истина и на хронологията, като превзема с креативното им пресъздаване, с живите картини от кралския двор и с ярките облици на героите. И най-незабравима остава Исабел, момичето поело в ръцете си една раздирана от несъгласия, неголяма страна и оставило зад себе си най-могъщата за времето империя. А българските читатели имат удоволствието да се потопят в нейния живот, с помощта на изключителния превод на проф. Борис Парашкевов.

Още от КНИГИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР