Сред изброените нови руски оръжия от Владимир Путин пред Федералното

...
Сред изброените нови руски оръжия от Владимир Путин пред Федералното
Коментари Харесай

Какво представлява новата руска крилата ракета с ядрен двигател 9М730, отричана от западните оръжейни експерти

Сред изброените нови съветски оръжия от Владимир Путин пред Федералното заседание надали не най-голяма сензация провокира споменаването на новата крилата ракета с нуклеарна енергетична установка и неограничена отдалеченост на полета.

По създание това е нов клас оръжия, който закономерно провокира голям брой разнопосочни изявления и мнения, и притегля вниманието на медиите по целия свят.

Компактните нуклеарни мотори и компактните източници на енергийно зареждане постоянно са били секретно ноу-хау на руското и атомното машиностроене. Много от тях от дълго време са употребявани като енергетични установки в галактически апарати. През миналото време габаритите на нуклеарните устройства просто са понижени до размерите на битова бутилка за газ, цената е снижена, решени са редица съпътстващи проблеми. При безпилотните апарати отпада нуждата от радиационна отбрана.

БЛИЦ прецизира, че в тази ситуация става дума за АПВРД (атомен правопоточен въздушен двигател). В Мрежата за него няма нито пояснения, нито изображения. Остава по прилика от двигателостроенето в авиацията и ракетната техника (германските ФАУ-1 и руските СА-4 „ Круг”, RIFFON) да се разшифрова понятието „ правопоточен”. Това значи, че моторът може да работи единствено във въздушна среда под височина примерно 30 км, само че няма компресор. Въздухът минава през него и се форсира за сметка на директно получена топлота.

При АПВРД изтичащият от соплото въздух служи за охлаждащ сътрудник, той лишава топлината в дейна зона на мотора и я изхвърля в атмосферата.

Този вид мотор има редица дефекти, измежду които е комплицираното гладко контролиране на тягата и ниска успеваемост на дребни скорости. Затова тяхното потребление е преференциално в един режим или най-малко в няколко строго закрепени режими.

Теоретично е допустимо дейната зона на мотора да бъде изпълнена във тип на модул, да се съхранява и складира настрана, което в допълнение понижава заплахата от радиационно облъчване на личния състав.

От открити източници към този момент е прочут показателят на новото произведение – 9М730, което значи, че ракетата към този момент е минала най-малко един цикъл от летателни тествания.

Превод и редакция БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР