Сръбското правителство експулсира рускиня, която живее в страната от четири

...
Сръбското правителство експулсира рускиня, която живее в страната от четири
Коментари Харесай

Рускиня, критикуваща Путин, има срок от 30 дни да напусне Сърбия

Сръбското държавно управление експулсира рускиня, която живее в страната от четири години и се опълчва на войната в Украйна, с претекста, че съставлява запраха за сигурността, съобщи ДПА.

Елена Копосова би трябвало да напусне Сърбия в границите на 30 дни, откакто неотдавнашната й молба за непрекъснато престояване беше отхвърлена, оповестиха през вчерашния ден Копосова и сръбски правозащитници.

Министерството на вътрешните работи на Сърбия е уведомило дамата, че съставлява опасност за сигурността, споделиха деятелите.

Копосова е преводач по специалност. През март 2022 година тя подписа отворено писмо, което осъжда нахлуването на Русия в Украйна, и прикани да бъде подсилен антивоенен протест, плануван в Белград.

„ Това решение е най-новото от поредност ограничения, подхванати неотдавна от Министерството на вътрешните работи “, заяви Белградският център за политика на сигурност (BCBP), който е подсилен от западни спонсори.

През юли 2023 година съветският деятел Пьотр Никитин беше арестуван за два дни на летището в Белград при опит да влезе в страната. След отправени рецензии от обществеността му беше разрешено да влезе.

Месец по-късно Сърбия отхвърли на някогашния вицепремиер на Черна гора Йована Марович да влезе в страната с претекста, че тя " заплашва сигурността на Сърбия и нейните жители ".

Марович, която е критик на сръбския президент Александър Вучич, има проевропейски позиции.

Белградският център за политика на сигурност твърди, че тези ограничения се дължат на продължаващото въздействие на някогашния шеф на сръбската организация за национална сигурност (BIA) Александър Вулин.

Вулин се счита за предан почитател на Вучич и има положителни връзки с Москва. Съединени американски щати го сложиха в черния си лист със наказания предходната година, обвинявайки го в „ дестабилизиращи дейности “, които „ подкрепят злонамерените дейности на Русия в района “.

Президентът Александър Вучич се пробва да поддържа топлите връзки на Сърбия с Москва, въпреки да работи за по-тесни връзки с Европейски Съюз. Сърбия е претендент за участие в евросъюза.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР