Сръбският президент ще бъде сред държавните глави, които ще присъстват

...
Сръбският президент ще бъде сред държавните глави, които ще присъстват
Коментари Харесай

Сръбски вестник: Ердоган е най-заслужилият за подема на връзките с Турция

Сръбският президент ще бъде измежду държавните глави, които ще участват на церемонията по полагане на клетва на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган през днешния ден, оповестява белградският вестник " Вечерне новости ", представен от Българска телеграфна агенция.

След като постави клетва в Народното събрание, Ердоган ще одобри гостите в президентския замък, където ще даде първите си изказвания за обществеността и ще разгласи състава на новия кабинет. С встъпването в служба на Ердоган в Турция влиза в действие нова политическа система, с която президентът получава цялостна изпълнителна власт, показва изданието.

Както означи сръбският президент Александър Вучич по време на неотдавнашното си посещаване в Анкара, " Ердоган е най-заслужилият за главозамайващия напредък на съдействието сред Сърбия и Турция ", написа белградският вестник.

Вучич съобщи, че " Турция е най-голямата мощ на Балканите ", което е отговор за тези, които се питат какъв брой огромна е ролята на Анкара във въпросите от голяма важност за Сърбия, отбелязва " Вечерне новости ". Ердоган от своя страна не крие, че възприема Сърбия като най-важната страна на Балканите, с която комерсиалният продан непрестанно нараства, както и вложенията.

Анализаторите считат, че Белград е основна точка в района за Турция в икономическата й тактика, а Сараево - в политически смисъл, само че това махало от ден на ден се накланя към Белград, разяснява вестникът.

Според изданието " Ердоганова Турция " въздейства и на връзките в района, смекчавайки напрежението сред столиците в Западните Балкани и стимулирайки тяхното инфраструктурно свързване.

" Специфичната тежест " на Турция може да се види в данните, че тя има към 80 милиона поданици, повърхност съвсем колкото Франция и Англия взети дружно и извънредно геополитическо състояние, написа белградският вестник. Турция е членка на НАТО и претендент за участие в Европейски Съюз от няколко десетилетия. Всичко това е причина за мнозина, на първо място на Запад, да не отиват прекомерно надалеч в рецензиите си за необятните пълномощия, които в този момент има Ердоган, и за това, че изборите са били извършени в условия на изключително състояние, което бе въведено след неуспелия опит за държавен прелом, разяснява " Вечерне новости ".

Вестник " Политика " оповестява, че министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич и министрите на външните и вътрешните работи Ивица Дачич и Небойша Стефанович ще вземат участие в срещата на върха за Западните Балкани в Лондон, която се организира в понеделник и вторник.

Става дума за конгрес, който ще събере водачите от района и най-високопоставените европейски публични лица. Те ще беседват за икономическото съдействие с фокус върху района, за сигурността и провокациите на мигрантската рецесия, бъдещето на Берлинския развой и настоящите политически събития в района.

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич съобщи за РТС, че централното в тази среща на върха е, че " някой въобще се е сетил да покаже, че разширението на Европейски Съюз в района на Западните Балкани към момента участва в дневния ред на Европейски Съюз ".

Той добави, че Сърбия дължи признателност за самодейността на немския канцлер Ангела Меркел. По думите на Дачич Англия поставя старания тазгодишната среща да не се занимава единствено с стопанска система и инфраструктурно свързване, а да се стартират и някои политически тематики каквито са помиряването в района и изчезналите лица, написа вестник " Политика ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР