Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че Сърбия никога няма

...
Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че Сърбия никога няма
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия никога няма да признае Косово

Сръбският президент Александър Вучич съобщи през днешния ден, че Сърбия " в никакъв случай " няма да признае независимостта на Косово и Метохия, съобщи организация Бета.

„ Заклех се в конституцията на републиката, че Сърбия в никакъв случай няма директно или непряко да признае независимостта на Косово и Метохия, нито ще се откаже от законната си битка за държавните и националните си ползи и за ценене на интернационалното право “, сподели Вучич в сръбския парламент.

Сръбският държавен глава показва през днешния ден пред депутатите отчет за преговорния развой с Прищина.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година. Белград обаче към момента не признава независимостта на тогавашната си област, макар че над 100 страни към този момент са я признали.

С посредничеството на Европейския съюз Косово и Сърбия водят разговор за нормализиране на връзките си от 2011 година Подписани са към 30 съглашения, само че множеството не са изпълнени.

Обръщайки се през днешния ден към депутатите, Вучич разяснява, че " нервността " на интернационалната общественост към войната в Украйна се отразява и в битката на Сърбия за най-важните държавни ползи.

Президентът на Сърбия акцентира, че в Косово би трябвало да има живот както за сърбите, по този начин и за албанците и акцентира, че " това е задача, която би трябвало да бъде изпълнена, с цел да оцелеят сърбите като народ ".

" Сърбия по никакъв метод не е взела участие в генерирането на рецесията, ние сме поредно ангажирани с разговор. Мирният път е единственото решение на казуса, тъй като спорът би бил пагубен за цяла Сърбия ", сподели Вучич.

Съветници на немския канцлер Олаф Шолц и на френския президент Еманюел Макрон дружно със специфичния представител на Европейски Съюз за Западните Балкани Мирослав Лайчак посетиха предходната седмица Белград и Прищина, с цел да „ проучат опциите за прогрес в разговора “ сред двете страни. Те организираха среща с премиера Косово Албин Курти в Прищина, след което разговаряха с Вучич в Белград.

Сръбският държавен глава уточни, че интернационалната общественост се интересува единствено от " подписа и печата " или съглашение, съгласно което сърбите би трябвало да изпълнят отговорностите си, а когато пристигна ред на албанците, тогава те се базират на конституцията на Косово.

Вучич сподели още, че не знае по какъв начин ще свърши всичко това, само че че ще направи всичко, с цел да поддържа допустимо най-вече компромисни оферти, с цел да резервира мира, макар че съгласно него " мнозина биха желали да викат за война ".

Той добави, че Прищина подхваща " хибридни тотални офанзиви " против сърбите, от пазаруване на медии до секрети обвинявания.

В отговор на рецензии от някои депутати в Народното събрание Вучич акцентира, че държавното управление заделя сред 700 и 820 милиона евро годишно за Косово.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР