Сръбският президент Александър Вучич проведе среща с българския държавен глава

...
Сръбският президент Александър Вучич проведе среща с българския държавен глава
Коментари Харесай

Газовата връзка България-Сърбия: Вучич разговаря с Радев в Ниш

Сръбският президент Александър Вучич организира среща с българския държавен глава Румен Радав  в Ниш.

След работната закуска двамата ще посетят газовата връзка сред България и Сърбия в Ниш, дружно с президента на Азарбейджан Илхам Алиев
Днес газовата връзка ще бъде въведена в употреба и по тръбата ще бъдат пренесени първите количества синьо гориво.

Интерконекторът е с потенциал 1 милиард и 800 милиона кубически метра синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут. Тръбата разрешава доставки за Сърбия от терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция и Турция и достъп до Южния газов кулоар. По газопровода ще може да се придвижва газ и в двете направления – от България към Сърбия и назад.
 БГНЕС
Българо-сръбската газова връзка е с дължина 170 километра . 62 километра от тях са на българска територия. Интерконекторът стартира от Нови Искър край София и продължава до Ниш в Сърбия. Газовата връзка е един от главните планове за възстановяване на енергийната съгласуваност в Югоизточна Европа и за диверсификация на доставките на природен газ. През февруари тази година бе даден старт на строителството на газовата връзка на българска територия и дефинираха построяването ѝ като значима стъпка за развиването на района.
 БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР