Сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Томислав Момирович каза,

...
Сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Томислав Момирович каза,
Коментари Харесай

Сръбският министър на транспорта: Над 1 милион тона въглища са блокирани в българския участък на Дунав

Сръбският министър на строителството, превоза и инфраструктурата Томислав Момирович сподели, че Дунав е плавателен на територията на Сърбия, само че прекъсването на корабоплаването по реката в България е огромен проблем и разгласи, че на следващия ден ще бъде подписано съглашение с българското държавното управление за даване на техника за решение на този въпрос, съобщи Танюг.

Момирович сподели пред сръбската държавна телевизия, че заради прекъсването на корабоплаването в България са блокирани повече от един милион тона въглища и 400 000 тона зърно.

Блокирани са ни милион и двеста хиляди тона въглища, 400 000 тона зърно, голям брой първични материали, предопределени за нашата стоманодобивна и химическа индустрия. Част се пренасочват към шосеен превоз и жп превоз, само че те не могат да поддържат толкоз огромен трафик. Един речен танкер замества 144 камион-цистерни, един транспортен съд, пренасящ насипни товари, замества 70 камиона “, споделя Момирович.

Министърът сподели, че Сърбия ще помогне на България за осъществяването на всички действия, нужни за обезпечаване на плавателността на Дунав.

Той уточни, че за Сърбия корабоплаването по Дунав е от стратегическо значение за обезпечаване на енергийна непоклатимост.

„ С обезпечаването на навигацията по Дунав в България, даваме опция на нашите енергийни мощности да употребяват тези въглища, с цел да внасяме по-малко електрическа енергия “, сподели Момирович.

Той добави, че работите по река Дунав ще продължат към 60 дни и че чака през този интервал реката да бъде плавателна.

Министърът напомни, че в нито един миг по река Дунав в Сърбия не е имало прекъсване на речния трафик, защото подготовката и осъществяването на драгирането са почнали в точния момент.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР