Сръбската гранична полиция задържа във вторник трима души, които са

...
Сръбската гранична полиция задържа във вторник трима души, които са
Коментари Харесай

Трима души с радиоактивен материал са задържани на границата Сърбия-Хърватия

Сръбската гранична полиция задържа във вторник трима души, които са превозвали радиоактивни материали в автомобил на граничния пункт Бездан с Хърватия, оповестяват БиБиСи и " Анадолу ".

Полицията сподели, че радиоактивният материал е открит в транспортно средство, което е щяло да премине на 4 март в Хърватия. Заподозрените са хърватски жители, а материалът е бил прикрит в аварийна гума на автомобила, съгласно изказванията.

Директорът на Сръбския институт за здравни проучвания Александър Милонович сподели, че девет служители на реда, работещи на границата, където е открит радиоактивният материал, са били под наблюдаване , само че е открито, че не са изложени на радиация .

При последвало претършуване на автомобил Audi е открита глава на радиоактивен гръмоотвод в гнездото на аварийна гума на багажника, оповестиха сръбските митници.  Такива гръмооотводи са били необятно употребявани в предишното .

В изказване на сръбските митнически управляващи се споделя, че стационарни монитори са издали сигнален сигнал, до момента в който колата е била проверявана преди овакантяване на страната.

Няма детайлности по отношение на количеството радиоактивен материал или евентуалното му влияние , само че на служащите на граничния пункт е подредено да изхвърлят облеклата си и да преминат медицински прегледи като защитна мярка, оповестяват сръбските медии.

Експерти от сръбския институт за нуклеарни проучвания Винча са преместили главата на гръмоотвода на по-безопасно място.

Стотици хиляди радиоактивни гръмоотводи са конфигурирани по целия свят през последните няколко десетилетия, съгласно Международната организация за атомна сила (МААЕ), с убеждението, че те усилват шанса мълнии да ударят прътите.

В отчет от предходната година МААЕ съобщи, че " не са предоставени безапелационни научни доказателства, които да показват нараснала резултатност " и доста страни са решили да спрат производството на тези устройства. Някои са почнали да отстраняват радиоактивните източници от към този момент инсталираните гръмоотводи.

Докладът обаче допуска, че множеството пръти са конфигурирани преди повече от 50 години , когато стандартите за нуклеарна сигурност не са били въведени.

Няма надеждни данни за общия им брой или местонахождение , добави той, да не приказваме за положението на изхабяване или раздробяване на защитните кутии или радиоактивния материал, съдържащ се вътре. Той акцентира случаи, при които глави на пръти са били продавани като скрап от търговци, които не са знаели какво съставляват или каква заплаха са.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР