Сръбската армия е в повишена бойна готовност заради напрежението в

...
Сръбската армия е в повишена бойна готовност заради напрежението в
Коментари Харесай

Сръбската армия в бойна готовност заради Косово

Сръбската войска е в нараснала бойна подготвеност поради напрежението в Косово. Това написа в днешния си брой в. ”Вечерне новости ”.
След приключването на вчерашното съвещание на Съвета за сигурност при президента Александър Вучич " службите за сигурност усилиха своите мероприятия за да бъдат предовтратени проектите на управляващите в Прищина за предизвикателство на вълнения в Косово ", написа още изданието. Според " Вечерне новости " тези ограничения имали за цел " да влияят и против избрани сръбски среди, които популяризират подправени нови и основават безпокоство измежду сръбското население на север и юг от Ибар ".

Изданието се базира " на източници от службите за сигурност " и твърди, че държавният връх в Белград преглежда взимането на ограничения заради нарушаването на Брюкселското съглашение и петгодишния отвод на Прищина да сътвори Асоциацията на сръбските общини.

По-рано косовският президент Хашим Тачи в изказване пред обществеността прикани жителите и институциите в Косово да се въздържат от провокации и да запазят мира в този доста значим интервал за Косово, заяви МИА.

" Република Косово се ангажира да реализира историческо, правно обвързващо съглашение в границите на последната фаза на разговора, с цел да възстановява връзките сред Косово и Сърбия. По време на това пътешестване, належащо за обезпечаване дълготраен мир в района на Западните Балкани, Република Косово прецизно ще се придържа към обещанието да резервира успокоение и по никакъв метод да не заплаши задачата към цялостното нормализиране на връзките сред двете страни ", се сподели в изказване на президента на Косово.

Сръбският президент Александър Вучич разгласи през вчерашния ден, че дефинитивно решение за спора сред Белград и Прищина все още не съществува, оповестява организация МИА. Изявлението пристигна след съвещание на Съвета за национална сигурност и след срещата му с патриарх Иреней.

На въпрос на публицисти какво ще бъде окончателното компромисно решение, за което се приказва напоследък, Вучич изрично съобщи, че „ сходно решение не е вземано и все още всички клюки за сходно съглашение са спекулации”. Той акцентира, че не е оптимист и сходен контракт не може да се случи без намесата на международните сили.

От своя страна президентът на Косово Хашим Тачи разгласи, че съглашение сред Белград и Прищина скоро ще бъде подписано, и то ще бъде юридически задължаващо и дефинитивно.

Преди дни президентът на Косово Хашим Тази съобщи, че при положение на сключване на контракт със Сърбия за дефинитивна нормализация на връзките, е допустимо поправяне на съществуващата граница, предава РИА „ Новости “

Досега Белград отхвърля да признае съществуването на държавна граница със самопровъзгласилата се република и продължава да твърди, че става въпрос само за административно разделяне с самостоятелната провинция Косово и Метохия.

В същото време общините Прешево, Буяновац и Медведжа в Южна Сърбия са отчасти обитаеми с етнически албанци, които упорстват за присъединението им към Косово.

В четвъртък Тачи сподели, че Косово има 400 километра „ граница със Сърбия “. Без нейната демаркация в Прищина не са в положение „ да завършат процесите на образуване на страната и нейната консолидация “. Косовският водач се надява този въпрос да бъде прегледан по време на идващия рунд договаряния със Сърбия в Брюксел с посредничеството на Европейски Съюз. Точната дата на диалозите към момента не е известна.

Албанският министър на диаспората Пандели Майко сподели, че от 1 януари 2019 година сред Косово и Албания няма да има граница. Майко, който нощес в град Скендерай в централно Косово участва на демонстрация, отдадена на косовската диаспора сподели, че албанският министър председател Еди Рама към този момент е взел решението.

" Границата сред Албания и Косово би трябвало да се отвори и министър председателят ми сподели, че решението към този момент е взето и че от 1 януари стартира свободното придвижване сред Албания и Косово ", сподели Майко, а изявлението му бе посрещнато бурни аплодисменти и ръкопляскания.

На мероприятието в Скендерай участваха и министър председателят на Косово Рамуш Харадинай и президентът Хашим Тачи, само че, както оповестиха косовските медии, нито един от тях не разяснява информацията, разгласи някогашният албански министър председател и министър на защитата, а в този момент министър диаспората в чужбина, Пандели Майко.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР