Спускаемият модул с роувъра на индийската мисия Чандраян-3“ извърши успешно

...
Спускаемият модул с роувъра на индийската мисия Чандраян-3“ извърши успешно
Коментари Харесай

Спускаемият модул Chandrayaan-3 успешно кацна и достави роувър на повърхността на Луната

Спускаемият модул с роувъра на индийската задача „ Чандраян-3 “ извърши сполучливо меко кацане в южната циркумполярна зона на Луната на 23 август в 16:33 ч. наше време. По този метод Индия стана четвъртата страна, която съумя да реализира сполучливо кацане на галактически уред на повърхността на Луната. Кацането беше излъчено в YouTube.

„ Чандраян-3 “ полетя в космоса на 14-ти юли 2023 година, трансформирайки се за Индия в третата автоматизирана лунна станция и във втория опит за постигане на повърхността на Луната – през есента на 2019 година спускаемата платформа „ Викрам “ и луноходът „ Прагаян “ се разрушиха на Луната в границите на задачата „ Чандраян-2 “, до момента в който в това време орбиталната сонда към момента работи в окололунна орбита.

Полезният товар на „ Чандраян-3 “ се състои от шест специализирни инструмента в допълнение към камерите. Спускаемият модул е оборудван с прибора ChaSTE за установяване на топлинните свойства на реголита, уреда ILSA за премерване на лунната сеизмична интензивност и сондата RAMBHA-LP Langmuir. Той носи и 26-килограмов шестколесен роувър, който разполага с рентгеновия спектрометър APXS и лазерния спектроскоп LIBS. Летателният модул, който достави спускаемия модул на Луната, остава в окололунна орбита и е оборудван със спектрополариметъра SHAPE, който следи Земята като симулация на евентуално обитаема екзопланета.

Мястото на кацане беше област покрай кратера Мут в южната циркумполярна зона на Луната от забележимата ѝ страна. Очакваното време за работа на спускаемия модул и роувъра е едно лунно денонощие.

Това е едно доста огромно постижение за Индия, с което страната има право да се гордее.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР