Спускаемият модул на Блу Ориджин. Image credit : Blue Origin

...
Спускаемият модул на Блу Ориджин. Image credit : Blue Origin
Коментари Харесай

НАСА избра Блу Ориджин да разработи пилотиран лунен модул като алтернатива на Старшип

Спускаемият модул на Блу Ориджин. Image credit: Blue Origin

Най-накрая – Джеф Безос може да си отдъхне, тъй като след продължителни мрънкания, акции и правосъдни борби съумя да се снабди с контракт от НАСА на стойност $3.4 милиарда. Блу Ориджин, учредената от Безос галактическа компания, ще би трябвало да сътвори пилотиран лунен модул като опция на “Старшип ”. Иначе СпейсЕкс ще си остане главният транспортьор за задачите до Луната.

Името на лунния модул е “Блу Муун ” и много по-различен от “Старшип ”, както като метод, по този начин и като технологии и осъществяване. Апаратът няма да работи на течен метан и О2, както е “Старшип ”, а на течен водород и О2. Това са горива, които са изключително сложни за предпазване, само че Блу Ориджин дава обещание, че ще сътвори постоянни криоохладители и други технологии, които ще спомогнат за предотвратяването на изпаряването им в космоса.

И до момента в който СпейсЕкс работи по итеративния метод – с създаването на несъвършени прототипи и допускайки детонации по пътя към триумфа, Блу Ориджин разчита на обичайния и муден метод, присъщ за остарялата аерокосмическа промишленост, при който отговорностите се преразпределят на разнообразни компании и се откриват работни места във всички щати. Блу Ориджин ще работи в необятен екип с Локхийд Мартин, Дрейпър, Боинг, Астроботик и Хънибий. Но за благополучие най-малко този път договорът е на закрепена цена, което би следвало да подсигурява, че няма да има държавни хранилки.

В софтуерно отношение предлагането на Блу Ориджин е обещаващо – архитектурата ще включва, с изключение на спускаем уред, и буксир. Буксирът ще се презарежда с гориво в околоземна орбита и ще пътува към Луната, с цел да презареди спускаемия уред. Както буксирът, по този начин и спускаемият уред ще са възвръщаеми.

Няма никакъв спор, че живеем в извънредно вълнуващи времена. Илон Мъск и Джеф Безос, двама богати предприемачи, ще се състезават, с цел да изпратят хора на Луната. Какво повече може да желае един галактически запалянко?

За повече информация: Блу Ориджин, НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР