Спускаемата капсула (вдясно) на Варда. Photo credit : Varda Space

...
Спускаемата капсула (вдясно) на Варда. Photo credit : Varda Space
Коментари Харесай

Заради главоболията с регулатора: Варда очаква да приземява корабите си в Австралия

Спускаемата капсула (вдясно) на Варда. Photo credit: Varda Space

На фона на проблемите на частната галактическа промишленост в Съединени американски щати с Федералната авиационна администрация (основният регулатор, отговарящ за всички полети), компанията Варда разгласи съглашение с австралийския оператор Саутърн Лонч. Споразуменето ще разреши галактическите кораби на компанията да кацат на площадката Кунибба в Австралия.

Напомням на читателите, че първият транспортен съд на Варда, която бе изстрелян през юни, към момента не може да се завърне на Земята, защото ФАА не е издала позволение.

Делян Аспарухов, българинът-съосновател на компанията и неин президент, удостоверява, че Варда постоянно е планувала да има голям брой благоприятни условия за кацания, само че главоболията около ФАА са ускорили процеса (изт. Ars Technica).

На борда на спускаемата капсула от първата задача, която е останала заклещена в космоса не по механически, а по бюрократични аргументи, се намира първото създадено в орбита лекарство ритонавир.

Според Аспарухов не е имало някакъв съответен проблем, който да е довел до забавянията. “Имахме координационен проблем сред три разнообразни групи, които не са работили преди по подобен вид активност ”.

Напомням също по този начин, че предходната седмица представители на галактически компании, в това число СпейсЕкс, приказваха пред Конгреса за проблемите с регулатора и упорстваха личният състав, който дава отговор за издаването на разрешителните, да бъде повишен, защото не е в положение да поеме големия напор от поръчки за излитания и кацания около развиването на частния галактически бранш в Съединени американски щати.

Аспарухов е изцяло склонен с това. “Няма метод да бъдат свършени нещата с настоящия брой личен състав на ФАА. Цялата промишленост усеща това болно място ”.

Кацанията в региона на Австралия ще са вероятни за Варда от втората задача нататък. Важно е обаче да се подчертае, че без значение от обстоятелството, че става за активност в региона на друга страна, ФАА отново би трябвало да издава разрешителни. Варда е американска компания, а регулаторът има пълномощията да съблюдава дейностите на всички американски компании без значение от това къде организират дейностите си. По същия метод Рокет Лаб получава разрешителните си от ФАА даже и главният космодрум да се намира в Нова Зеландия. Но упованията на Варда са, че приемането на позволение за кацане в Австралия ще е доста по-лесно от позиция на това, че въздушният трафик там е по-малък от този над Съединени американски щати.

Що се касае до завръщането на първата задача … чакаме. По принцип корабът е планиран да устоя до една година в космоса и до момента всичко на борда му е в чудесно положение. “Но всеки спомагателен ден в космоса покачва риска. Очевидно нашето желание е да го върнем назад колкото се може по-скоро ”, споделя Аспарухов.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР