Спряно бе на ранен етап поредното клинично изпитване на експериментална

...
Спряно бе на ранен етап поредното клинично изпитване на експериментална
Коментари Харесай

Прекратиха поредното клинично изпитване на ваксина срещу HIV

Спряно бе на ранен стадий следващото клинично изпитване на пробна ваксина против ХИВ в Уганда, Танзания и Южна Африка, съобщи Ройтерс. Това се случи, откакто бе доказано, че упованията на база на предварителните данни допускат, че имунизацията няма да бъде ефикасна за попречване на зараза, съгласно основния откривател на изпитването.

Новината е последният удар върху напъните за намиране на ефикасна ваксина против вирус, който до момента е лишил към 40 млн. живота в международен мащаб. Други 39 млн. живеят с ХИВ, множеството от тях в Африка.

Изпитанието за имунизацията е част от по-широка самодейност, наречена PrEPVacc и започва през декември 2020 година с 1512 участници на възраст 18-40 години- Предвиждаше се то да завърши през 2024 година

Понтиано Калеебу, основен откривател на програмата, съобщи, че Независимият комитет за наблюдаване на данните и сигурността на програмата е декларирал., че даже и екипът да продължи работа, няма да успее да потвърди, че имунизацията може да бъде ефикасна.

.Проучването, което се организира от африкански откриватели с поддръжката на разнообразни европейски институции като Imperial College London, тества две разнообразни комбинации от пробни ваксини против ХИВ. В неговите рамки също по този начин се тества нова форма на орална профилактика преди експозиция (PrEP), лекарство, което понижава риска от приемане на ХИВ, с цел да види дали е толкоз дейно, колкото са и съществуващите медикаменти. Тази част от процеса продължава.

Участниците са определени най-вече от популации с висок риск от инфекция- проституиращи,гейове и риболовци.

В изказване, оповестено от програмата за изпитване на ваксини, се споделя, че несполучливото изпитване, което е единственото останало интензивно изпитване за резултатност на ваксина против ХИВ в света, единствено по себе си дава да се разбере какъв брой огромно предизвикателство е да се създаде ефикасна ваксина против ХИВ. Изследователи в Южна Африка прекратиха различен опит през 2020 година, откакто проби на ваксина при повече от 5000 души не демонстрираха изгоди.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР