спрямо долара, след като централната банка намали основния си лихвен

...
спрямо долара, след като централната банка намали основния си лихвен
Коментари Харесай

Нов срив: Турската лира вече копае дъното

по отношение на $, откакто централната банка понижи главния си лихвен %, с цел да угоди на ексцентричната икономическа стратегия на президента Ердоган, предава Reuters.

Валутата се търгува при курс от 15,689 за един щатски $, което е. По-късно закъсалата парична единица компенсира малко от загубите си, достигайки до 15,5 лири за $.

Турската лира е изгубила половината от цената си през тази година и продължава да пада стремглаво, което раздруса турската стопанска система и изяде приходите на елементарните хора.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Само допреди години турската лира беше извънредно постоянна...

Сваляването на главния лихвения % от централната банка с нови 100 базисни пункта направи локалната валута още по-малко привлекателна за вложителите. От септември насам институцията е понижила главната рента с общо 500 базисни пункта.

Турската централна банка обаче към този момент стопира цикъла на облекчение, с цел да следи резултатите му през идващите 3 месеца. " Толерантността на централната банка към тъгите на лирата наподобява доста по-голяма, защото Ердоган към този момент малко или доста управлява политиката на лихвите ", споделя Денис Шен, шеф на суверенния и обществения бранш в Scope Ratings.
Безразсъдна политика

дава приоритет на износа и кредитирането, макар че икономистите и опозиционните депутати нарекоха политиката безразсъдна. С повишаването на инфлацията над 21%, фамилните бюджети на турските семейства се напрягат и паниките се натрупват.

Faiz, kur, enflasyon 3 değişkenli matematik denklemi gibidir!

Ortaokul öğrencisinin bile yapmayacağı bir hatayla denklemden " ben yaptım oldu " kafasıyla kuru çıkarırsanız, döviz fırlar, enflasyon da patlar!

Bu cahil iktidar gidecek, sorunlar çözülecek çünkü;
— Ahmet Davutoğlu (@Ahmet_Davutoglu)

" Лихва, обменен курс, инфлация е като математическо уравнение с 3 променливи! Ако извадите обменния курс от уравнението, правейки неточност, която даже възпитаник от междинното учебно заведение не би направил, валутата ще скочи до небето и инфлацията ще експлодира! Скоро това невежо държавно управление ще си отиде и проблемите ще бъдат решени ", написа някогашният министър председател и бивш сподвижник на Ердоган Ахмед Давутоглу в Twitter.

Централната банка се намеси 4 пъти на валутния пазар през последните две седмици, продавайки долари, с цел да забави разпродажбата на лирата и изяждайки към този момент изчерпаните си задгранични запаси.

Пазарните наблюдаващи чакат още проблеми за лирата след последното събаряне на лихвите. " Това е самоуверен ход, който сигурно ще коства на Турция доста пари и главоболия. Мигновената реакция е тежка ликвидация на лирата. Очаквам до края на годината валутата да се търгува при курс от 17-19 лири за $ ", Ипек Йозкардеская, старши анализатор в Swissquote Bank в Женева.

Turkey cuts 100bp.

This will end in tears.
— Ipek Ozkardeskaya (@IpekOzkardeskay)

Ще се вдигне ли минималната заплата?

Централната банка твърди, че ценовият напън е краткотраен и нужен за разширение на икономическия напредък и балансиране на настоящата сметка. Целта ѝ за е 5%, над 4 пъти по-ниска от действителната инфлация.

Но поради срутва на лирата, икономистите плануват, че инфлацията ще скочи до близо 30% през 2022 година, което се дължи значително на покачващите се цени на вноса.

Комисия е заседавала в Министерството на труда, с цел да разиска повишение на, която сега е 2826 лири чисто. Стойността ѝ се срина от 380 $ при започване на годината до едвам 185 $ след следващото тежко обезценяване на лирата.

Много хора в Турция живеят на минимална заплата. В началото на годината това бяха 300 евро, само че девалвацията ги изяде и към този момент са малко над 160 евро. В същото време цените непрестанно порастват.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е взел стопанската система на ръчно ръководство и оказва сериозен напън върху централната банка да поддържа лихвите ниски в обстановка, когато тя би трябвало да ги покачва, с цел да отбрани валутата. Всеки, който не споделя мнението на Ердоган, бива уволняван. А това в допълнение срутва доверието в турската валута.

Освен от безразсъдните дейности на Ердоган, лирата беше наранена и от радикалното решение на Федералния запас на Съединени американски щати в сряда да приключи изкупуването на облигации през март и да предвижда до 3 покачвания на лихвените проценти в Съединени американски щати през идната година, с цел да се оправи с разгорещената инфлация.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:







Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР