Спрямо действащи магистрати не може да бъде упражняван парламентарен контрол.

...
Спрямо действащи магистрати не може да бъде упражняван парламентарен контрол.
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата: Не може да има парламентарен контрол спрямо действащи магистрати

Спрямо настоящи магистрати не може да бъде упражняван парламентарен надзор. Това съобщи представителят на Специализираната прокуратура прокурор Христо Кръстев. Становището е във връзка полученото в Специализираната прокуратура писмо на депутата Николай Хаджигенов, в което се желае на идващото съвещание на ръководената от него краткотрайна комисия (на 18 август, сряда) да бъде обезпечено наличието и да бъде изслушан наблюдаващият прокурор на досъдебното произвеждане по прокурорска кореспонденция 1425/20 година (за полицейското насилие).

Становището на Спецпрокуратурата е според решения на Конституционен съд, в които се споделя, че длъжностните лица, изключени от парламентарен надзор, са президентът, вицепрезидентът, конституционните съдии и всички магистрати.

" В тази връзка ние считаме, че наблюдаващ прокурор по неприключило досъдебно произвеждане или по завършило досъдебно произвеждане, не може да се явява в парламентарна комисия и да му се задават въпроси какви дейности се осъществени по следствието и за какво той е решил да извърши дадени дейности по самото досъдебно произвеждане ", сподели прокурор Кръстев и добави:

" С това мнение ние не твърдим, че прокуратурата, актовете и дейностите на прокурорите са безконтролни. Напротив - има надзор и този надзор е написан в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт. Контролът е само и единствено правосъден или инстанционен, който се реализира от горестояща прокуратура ".

По думите му единствено наблюдаващ прокурор може да реши каква информация може да даде на Народно събрание.

На въпрос прокурор Кръстев съобщи, че няма информация дали са формирани досъдебни производства за полицейското принуждение.

Спецпрокуратурата даде уточнения и във връзка сигнал за рекордно високата цена на тока за бизнес.

Сигналът е разпределен на инцидентен принцип и е избран прокурор, сподели Кръстев. Той е направил персонални дейности по инспекция, изразени в условие на документи и информации от разнообразни институции - Министерство на енергетиката, БЕХ и Българска самостоятелна енергийна борса. Наблюдаващият прокурорът е постановил и осъществяване на обособени дейности от страна на ДАНС. След приемане на документите, наблюдаващият прокурор ще реши дали има данни за осъществено закононарушение и да образува досъдебно произвеждане.

За момента не могат да се създадат заключения дали става въпрос за картел, сподели прокурор Кръстев.
https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/246207390688369
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР