Спрените доставки на руски газ отварят нова пробойна в икономиката

...
Спрените доставки на руски газ отварят нова пробойна в икономиката
Коментари Харесай

Икономист пред Plovdiv24.bg: Задава се стагфлация

Спрените доставки на съветски газ отварят нова пробойна в стопанската система на България, предизвестяват специалисти.

" Проблемът не е, че няма да има газ, в последна сметка газ ще се откри. Основният проблем е на каква цена ще идва. Практиката демонстрира, че спот цената е с 30% над тази по дълготрайните контракти за доставка на природен газ. Това ще ускори още повече инфлацията и спада на Брутният вътрешен продукт, откъдето идва и риска от стагфлация " - разяснява особено за Plovdiv24.bg икономистът и финансист Румен Гълъбинов. 

Инфлацията у нас към този момент е 12.4%, което е съпоставимо с началото на рецесията през лятото на 2007 година, когато стартира международната финансова рецесия. 

Цената на природния газ зависи какъв % е по отношение на нефта и какъв - от спот пазара. От макроикономическа позиция това ни приближава до стагфлация, изясни икономистът. За вероятността от стагфлация заради войната в Украйна  предизвестява и Световната банка. Най-сериозните последици са разтърсванията в цените на храните и силата, което може да продължи дълги години. 

Според Гълъбинов, казусът ще се очертае ясно през есента. Тогава се очаква забавяне на растежа на стопанската система, растеж на инфлацията и увеличение на безработицата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР