Спрени от дейност са склад и три български ферми, в

...
Спрени от дейност са склад и три български ферми, в
Коментари Харесай

БАБХ: Спрени са три ферми, в чийто продукция са открити яйца с фипронил


Спрени от активност са склад и три български ферми, в чийто продукция са открити яйца с фипронил с централизация 0.027 мг на кг, част от тях към този момент са постъпили в комерсиалната мрежа. Нарушителите са „ Консорциум Агробизнес ” АД с две птицеферми с номера 3БГ04001, 1БГ04001 и „ Агроинвест Продукт ”ООД с плантация номер 3БГ04003.

Това оповестиха в министерството на земеделието Тодорка Янковска, зам.-изпълнителен шеф на БАБХ и Д-р Любомир Кулински, шеф на дирекция „ Контрол на храните ” в БАБХ. Съгласно данните на европейски орган по сигурност на храните рискова за здравето на хора е доза с централизация 0.72 мг на кг, добави тя. При нас откритото е доста по-ниско, само че все пак е над допустимите равнища, които са 0.005 мг на кг. До момента са осъществени общо 569 инспекции, от които 435 са в хранилища, предприятия, преработващи яйца или такива, които влагат яйца и яйчени артикули в своето произвеждане и 134 ферми, в които се отглеждат кокошки-носачки, посочи тя. При осъществените инспекции на складовете и предприятията бяха проследявани доставката на яйца и яйчени артикули с генезис всички страни-членки на Европейски Съюз. На бизнес операторите бяха връчени наставления всяка доставка да бъде съпроводена с протокол от изпитване, че тази партида е свободна от фипронил, при липса на такива доказателства пробите се вземат и се изпращат незабавно за проучване в упълномощени лаборатории. За част от пратките се откри, че има такива доказателства, за други нямаше и бяха изпратени проби за разбор, продължи Янковска.
 Заразени с фипронил яйца. Заразени с фипронил яйца. / БГНЕС
При инспекциите във фермите се подчертава на мероприятията и употребяваните препарати за стерилизация, с изключително внимание към препарати, съдържащи фипронил в състава си. Към всички български фермери беше обещано наставление да подсигуряват сигурността на своите артикули с изпращане проби за разбор, доказващи отсъствието на фипронил, уточни Янковска.

Д-р Любомир Кулински, шеф на дирекция „ Контрол на храните ” в БАБХ разясни, че източникът на тези яйца с фипронил над допустимата норма е пакетиращ център за яйца, в който продават яйца три птицеферми. В самият склад са възбранени всички количества яйца - над 50 хиляди на брой, същата компания има склад за търговия на едро в София и там също са възбранени над 109 хиляди яйца, уточни той. Проследени са по този метод дистрибуторите и в комерсиалната мрежа са възбранени над 99 хиляди яйца. Явно е, че фермерът е направил нарушаване на разпоредбите, подозренията са, че е пръскано с препарат, съдържащ фипронил без той да е позволен за подобен тип активност, уточни Кулински. Тези яйца поетапно ще бъдат унищожавани до доказване на произхода на казуса,ще ъдат известени и съответните органи на прокуратурата, добави той.

Ако някой консуматор е закупил яйца с тези номера, да не ги употребява, а да ги върне там, където ги е купил, предложиха специалистите. Няма данни яйца от тези компании да са напускали страната. Цялата тази информация ще бъде изнесена на интернет страниците на министерството и на БАБХ. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР