Способността за дълготрайна концентрация на ума, както и повишаване на

...
Способността за дълготрайна концентрация на ума, както и повишаване на
Коментари Харесай

Мислим скоростно до седем години след медитация


Способността за дълготрайна централизация на мозъка, както и повишение на умеенето за справяне със стресови обстановки, добити като разследване от интензивна медитация, се резервира най-малко седем години след интервала на засилена процедура. Тези изказвания може да не изненадват постоянно медитиращите измежду нас, само че научният свят за първи път съумява да потвърди действителните изгоди от постоянната медитация.
„ Това е първото проучване, което демонстрира, че интензивната и регулярна медитация провокира дълготрайни усъвършенствания в областта на вниманието и мисловните реакции. Това отваря нови благоприятни условия за позитивно влияние върху когнитивните функционалности на индивида в течение на целия му живот ” – споделя създателят на изследването Антони Занеско от Центръра за проучване на мозъка и мозъка към Калифорнийския университет. То се базира върху резултатите на плана Шамата, най-мащабното дълготрайно проучване на

когнитивните, психически и биологични резултати от медитацията,


провеждано до този миг. Негов патрон е персонално Далай Лама.Проектът Шамата започва през 2007 година и изследва резултатите от два интензивни медитативни ритрийта, извършени в Шамбала Маунтийн Сентър в Ред Федър Лейкс, щата Колорадо, Съединени американски щати. За интервал от три месеца 60 участници с предходен опит в духовните практики са обучавани в разнообразни техники за медитация от будисткия академик, създател и преподавател Б. Алън Уолас от Института за проучвания на съзнанието в Санта Барбара. По време на целия интервал курситите са медитирали, в група и самостоятелно, по шест часа всеки ден. Непосредствено след края на ритрийта, в участниците са измерени

нараснала дарба за централизация,


изцяло възстановяване на психическото положение, както и в механизмите за справяне със напрежението. Но по-интересните наблюдения идват седем години след старта на Шамата. Новите проби демонстрират, че всички от 40-е участници, останали в плана на този късен стадий, са запазили нарасналите си дарба за централизация и скорост на мисловните реакции, както и намалените равнища на стрес. Трябва да се означи, че всички пробанти са поддържали най-малко 60-минутна ежедневна процедура през целия интервал.

Особено впечатляващи са резултатите при по-възрастните медитиращи,


които се оказват най-прилежни и непрекъснати в заниманията си. При тях не се виждат присъщите за напредналата възраст закъснение на когнитивните функционалности, мисълта и реакциите. Типичният спад на способността за задържане на концентрацията също не е следено при изследваните практикуващи.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР