Способността на хората за съвместна дейност е ключова за оцеляването

...
Способността на хората за съвместна дейност е ключова за оцеляването
Коментари Харесай

Човечеството страда от криза на доверието

Способността на хората за взаимна активност е основна за оцеляването на човечеството . Вие нямаше да четете този текст, в случай че други не са се грижили за вас, когато сте били малко и безпомощно бебе. За да разберете самите думи вие е трябвало да научите доста от разнообразни хора. Това е и зависимостта от другите. Приблизително такъв е методът, по който е зародила нуждата от доверието . Стъпвайки на пешеходна пътека ние се доверяваме на водачите, че ще внимават и ще понижат скоростта. Сядайки зад кормилото ние се доверяваме на пешеходците и на другите водачи, че ще съблюдават разпоредбите на придвижване. Примерите са многочислени и могат да засягат тематиката за по-близките и персонални връзки. В някои случаи доверието е условно - да вземем за пример човек с аерофбия се съмнява дали може да се довери на екипажа на самолета, а пресичайки на зелена светлина на светофара, въпреки всичко се оглеждаме. Но в доста други обстановки ние не се и замисляме до колко  това доверие е " пришито " в механизма на нашата социализация. Днес, обаче равнището на доверие пада, отбелязва антропологът Матю Лег за psychologies.ru.
Критичният минимум
Днес по-голямата част от взаимодействието се случва в Интернет, където не ни доближава тази информация, която дава езикът на тялото и интонацията. Как да разберем дали даден отзвук за артикул е оставен от действителни консуматори или е написан против възнаграждение? Видеото, което ни е трогнало реално ли е или фалшив? Коментарите в обществените мрежи откровени ли са или това е трол? И човек ли е въобще?
В действителния живот мотивите за подозрение са още повече. Нашият комшия или сътрудник в действителност ли е толкоз отзивчив или се преструва. 
Политиците, медиите, рекламодателите и развлекателната промишленост влагат големи средства за тестване и проучване на това по какъв начин да ни " допрян ", където би трябвало, с цел да провокират мощни прочувствени реакции. Снимка, която може да ни разплаче или разгневи се оказва нагласена. 
Защо това е толкоз разрушително? Известна доза песимизъм може да бъде изцяло оправдана  и потребна в свят с подобен брой ботове и мошеници. Но прекомерно мощното съмнение може да нанесе съществени вреди на обществената ни конструкция, счита Лег.  
Когато нямаме доверие един на различен, нарастват неразбирателството и враждебността, поляризацията и ненавистта. Ние не може да се доверяваме, отхвърляме всичко, което не ни харесва, наричайки го идеологическо или пресилено. Какво се получава? Сякаш  сами се слагаме в кутии и се доверяваме на противоположни източници на информация, позволявайки им да дават смисъл на живота ни. За да се преодолее това е значимо обществото да има несъмнено равнище на общо доверие. 
Засилване на доверието
В доста аспекти през днешния ден е все по-трудно да се дефинира кое е действително и кое фалшив. За това е по този начин значимо да учим и да помним навиците за връзка един с различен, укрепвайки доверието. Такива привички са:
Съвместно превозване на времето
Развлечение
Разоръжаване
Общи действия
Зрителен контакт
Активно слушане
Опит да се огледа на обстановката с очите на другия
Широк мащаб на мисленето
Разногласия, само че градивни и потребни за нас
Да се придобият тези привички не е елементарно и мнозина от нас не са подготвени, само че те могат да трансформират света ни.
В последна сметка, с цел да се продължи напред в света на недоверието би трябвало да се откри нежният баланс сред вярата, рецензията и скептицизмът. Необходимо е да се преодолеят личните страхове и да се работи, само че освен това да бъдем задоволително деликатни, с цел да не попаднем в неприятна обстановка. 
ОЩЕ: Детската самотност е новият обществен проблем у нас
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР