Способността да спорим спокойно, рационално и умело е голямо предимство

...
Способността да спорим спокойно, рационално и умело е голямо предимство
Коментари Харесай

Кои са десетте златни правила на спора

Способността да спорим умерено, рационално и ловко е огромно преимущество на работното място  и в живота. Тя може да изостри мисленето, да подложи на инспекция теориите ни и да ни даде това, което желаем. Споровете могат да бъдат положителни и постоянно водят до по-добро схващане на близките, до обмяна на хрумвания и намиране на взаимоизгодни способи за реализиране на прогрес. В „ Как да спорим изрично, безапелационно и положително “, която излезе в България това лято, Джонатан Херинг изброява 10 златни правила на разногласието. Това са правила, които могат да се ползват в най-различни обстановки: от разногласия с сътрудници, през разногласия с колегата до разногласия с водопроводчика. 

1. Бъдете готови.  Уверете се, че познавате главните причини, които желаете да изтъкнете. Проучете нужните обстоятелства, с цел да убедите съперника си.

2. Кога да спорим и по кое време да се оттеглим.  Преди да започнете разногласието, помислете деликатно: Това ли е моментът?; Това ли е мястото?

3. Какво казвате и по какъв начин го казвате.  Отделете време, с цел да помислите по какъв начин да изложите причините си. Езикът на тялото, изборът на думи и методът на говорене оказват въздействие върху метода, по който ще схване аргументът ви.

4. Слушайте и отново слушайте . Слушайте деликатно какво споделя другият. Наблюдавайте езика на тялото му, търсете смисъла, който се крие зад думите му. 

5. Отговаряйте ослепително на причини . Помислете деликатно в какви причини би се вслушал другият. Какви са неговите предразсъдъци? Какъв вид причини му се костват безапелационни?

6. Бъдете нащрек за хитри номера . Аргументите не всеки път са толкоз положителни, колкото наподобяват на пръв взор. Внимавайте, в случай че съперникът ви употребява статистика. Бъдете нащрек за техники за похищение на вниманието, като да вземем за пример персонални нападки и въпроси за отклонение на вниманието. Пазете се от скрити и неверни избори.

7. Изградете умения да спорите обществено.  Говорете ясно и недвусмислено. Бъдете къси и не бързайте. 

8. Изградете умения да се аргументирате документално.  Винаги предпочитайте яснотата пред помпозността. Бъдете къси, ясни и се придържайте към тематиката, като употребявате елементарно понятен език.

9. Успешно излизайте от безизходици.  Проявете творчество при намирането на способи за излизане от спор, който не води до средата. Не е ли време да разгледате въпроса от различен ъгъл? Има ли способи за оказване на напън, тъй че другият да е заставен да се съгласи с вас? Възможно ли е постигането на компромис?

10. Поддържайте връзките.  Това е извънредно значимо. Какво желаете да постигнете с този спор? Ако унижите, притесните или ядосате съперника си, може би ще се почувствате добре за момента, само че е допустимо и да прекарате доста самотни дни, в които да се разкайвате за грешката си. Намерете излаз, който да устройва и двете страни. Трябва да продължите напред. Така ще можете още веднъж да спорите някой различен път.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР