Спортна инфраструктура е основен приоритет, залегнал в стратегическите документи на

...
Спортна инфраструктура е основен приоритет, залегнал в стратегическите документи на
Коментари Харесай

Новите стадиони, зали и други спортни планове на Пловдив

Спортна инфраструктура е главен приоритет, залегнал в стратегическите документи на общината. Реконструкцията на двата клубни стадиона в града - " Локомотив " и " Христо Ботев ", ще коства толкоз, колкото би коствал ремонтът на градския стадион " Пловдив ". Повечето спортни обекти в града се преотдават на клубовете против алегорични наеми, от които общината рядко печели.
През последните години в Пловдив се вижда ясна и устойчива наклонност - разходват се доста средства за разширение и възстановяване на спортната инфраструктура. Наред с всички дребни обекти, предопределени за всеобщ спорт, които общината построява като осъществяване на своите обществени функционалности, градът концентрира голям финансов запас и в първокласен спорт в лицето на двата клубни стадиона - " Локомотив " и " Христо Ботев ".

, са най-хубавият метод да се реши какви са линиите, по които желае да се развива тя. Такъв да вземем за пример е и, с който администрацията дефинира рамките на огромните финансови вложения за интервал 7 години. В своя проект община Пловдив е заложила планове, свързани с създаване на нова или възстановяване на съществуващата спортна инфраструктура, на обща стойност от близо 190 млн. лева, или 18% от цената на целия ПИРО.

За съпоставяне - в своя проект за развиване община, в която има 216 спортни клуба - с 80 повече от тези в Пловдив (144), е заложила към 20 млн. лева за спортна инфраструктура. Малко повече са в (122) - към 25 млн. лева, а (със своите 124 спортни клуба) остава на дъното на тази ранглиста с по-малко от 10 млн. лева за спорт. Или другояче казано - община Пловдив е планувала да влага в идващите седем години над 10 пъти повече от всички тези общини в планове, свързани със спорт.
Реклама
Извън тези пари ще отидат в скейтборд площадки, спортна зала с топла връзка с " " за загрявка, център за фехтовка и прочие Част от заложените в ПИРО-то планове намират място и в

По думите на отрасловия зам.-кмет Георги Титюков изборът на обекти, които да бъдат финансирани, се прави на база няколко критерия - ползата и искащите, от една страна, съществуването на задоволително зали с несъмнено направление, тъй че да не се получи скупчване на доста обекти за един спорт за сметка на различен, въпреки това, както и равномерното систематизиране на спортните обекти в другите региони из града, тъй че те да са налични. " Градът притегля доста хора, най-вече млади, които желаят да спортуват, и сегашната инфраструктура стартира да отеснява ", разяснява още той.

Тези вложения обаче очевидно не се базират на прекомерно солидни калкулации. Те идват единствено няколко години след фиаското с мултифункционалната зала " Колодрума ", с която и до ден сегашен общината не съумява да реализира триумф. Може да се окаже същата обстановката и с двата ремонтирани стадиона, за които към момента не е ясно по какъв начин ще бъдат стопанисвани те след построяването им - дали още веднъж ще бъдат дадени на концесия на двата клуба, или общината ще ги ръководи.

По думите на Титюков практиката в общината е след построяването им обектите да се дават с 10-годишни контракти съгласно Закона за физическото образование и спорта за алегорична цена на някой клуб да ги стопанисва и той да поеме настоящите им разноски. Тази процедура от време на време е сполучлива, само че от време на време е врата към друго. По негови думи да вземем за пример в призната от общински съвет цена покритата повърхност е 15 ст./кв.м, което ще рече, че 400 кв.м зала се преотдава за 60 лева на даден клуб - почти колкото коства средномесечната карта за множеството спортни дисциплини.
Ние тук целим друга възвръщаемост. То е статичически потвърдено, че всяко 1 евро, вложено в спортна ифнраструктура, икономисва 7 евро за опазване на здравето. Заместник-кмет по спорт, юношески действия и обществена политика Георги Титюков Реклама
Стадион " Локомотив " Най-големите планове, що се отнася до спорт, несъмнено са двата клубни стадиона в града - " Локомотив ", който се ремонтира, и " Христо Ботев ", който се построява отначало, откакто беше съборен през 2013 година от тогавашния мажоритарен притежател Цветан Василев. И двата получават поредно няколко транша от страната и от общината, като към момента не е ясно какъв брой ще е цялата сума, която ще се вложи в тях.

През 2020 година държавното управление на ГЕРБ отпусна 37 млн. лева за " спортна инфраструктура ", които бяха разграничени по решение на общината единствено сред двата клубни стадиона. От тях " Локомотив " получи 12 млн. лева, които се разходват за планиране и строителство на три от четирите трибуни. След построяването им и стартирането им в употреба стадионът ще получи 3-та категория от УЕФА, а след привършване и на последната естрада - 4-та категория, каквато е и крайната цел.

Тъй като средствата, отпуснати от страната, не бяха задоволителни, напълно неотдавна общината получи утвърждението на общинския съвет - 12 млн. лева за всеки от обектите. За " Локомотив " средствата би трябвало да послужат за планиране и създаване на четвъртата и най-голяма естрада на стадиона.

Костадин Язов, областен кмет и отговорно лице за ремонта на стадион " Локомотив ", разяснява пред " Капитал ", че до края на годината би трябвало да е подготвен планът за тази последна естрада и тогава ще стане ясно дали сумата ще е задоволителна. " Предвид смяната на цените в главните материали имам известни запаси към сумата, само че не мога да се наемам, преди да видя плана ", изясни той. Изпълнител по първите три трибуни е старозагорската компания " Рудин ", а за четвъртата следва да се разгласи нова поръчка. " Христо Ботев " (Колежа) По същото време когато се подписа договорът за стадион " Локомотив ", се завърши и публичната поръчка за " Христо Ботев ". Докато обстановката с първия обаче наподобява една концепция по-обнадеждаващо, стадионът " Христо Ботев " се трансформира във финансовата дупка на общината.
От обезпечените досега 37 млн. лева за " Христо Ботев " до момента са изхарчени 17 млн. лева Фотограф: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР