Спортистите от Беларус, който явно се противопоставят на управлението на

...
Спортистите от Беларус, който явно се противопоставят на управлението на
Коментари Харесай

Спортисти от Беларус, противопоставящи се на управлението на Лукашенко, призоваха МОК да им разреши участие в Париж

Спортистите от Беларус, който очевидно се опълчват на ръководството на президента Александър Лукашенко, приканиха Международния олимпийски комитет (МОК) да им позволи присъединяване в шампионати на интернационалните равнище. Възможността представители Русия и Беларус да се състезават на Олимпиадата в Париж следващата година докара до противоречие от страна на Украйна и Латвия, които заплашиха с протест на Игрите.

" Подкрепяме усилването на към този момент въведените наказания против Русия и Беларус. Руските и беларуските спортисти, подкрепящи режимите на Путин и Лукашенко, не би трябвало да имат опция да внасят експанзия и на международната спортна сцена. Свободните беларуски спортисти би трябвало да получат правото да вземат участие в спортни надпревари и да бъдат опазени от гонене от режима на Лукашенко поради гражданската си позиция ", се споделя в апела на спортистите от Беларус, представен от Ройтерс.

Няколко беларуски спортисти, които излязоха на улицата или показаха поддръжка за опозицията след изборите в страната, в това число състезателя по десетобой Андрей Краучанка, бяха арестувани и имаха престой в пандиза. Други изгубиха държавната си работа или бяха отстранени от националните тимове.

В апела се споделя още, че подкрепящите военната инвазия на Русия в Украйна, продължаваща съвсем една година, не би трябвало да бъдат допускани до присъединяване на олимпийските игри в Париж.

Александър Лукашенко е считан за един от най-близките съдружници на съветския президент Владимир Путин, а стотици беларуски спортисти подписаха отворено писмо с искане за повтаряне на президентските избори през 2020 година, след които Лукашенко резервира властта си.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР