Споровете относно опасностите и ползите от кафето не отшумяват от

...
Споровете относно опасностите и ползите от кафето не отшумяват от
Коментари Харесай

Красавица спря кафето за 30 дни и разкри как се промени

Споровете по отношение на заплахите и изгодите от кафето не отшумяват от доста години. Една жена реши да се откаже от кафето за един месец и описа по какъв начин това се е отразило на положението на кожата, зъбния гланц, тежестта й и качеството на съня.

Смята се, че кафето покачва кръвното налягане, може да предизвика язва (ако го пиете на празен стомах) и да утежни положението на кожата. Съществува противоположно мнение: през 2017 година в научното списание Annals of Internal Medicine бе оповестено изследване, съгласно което ежедневната консумация на кофеин понижава риска от преждевременна гибел с 12%. За да сложи точка, Glamour реши да организира собствен личен опит. Кореспондентката Юлия Безбородова за един месец се отхвърля от кофеина и описа какво се е случило с нея.

Ето какво показа тя:

В началото предизвикването " 30 дни без кафе " изглеждаха като лесна задача. Обичам кафе и обичам да пия чаша капучино заран, само че не мога да кажа, че съм пристрастена към кофеина. За чистотата на опита взех решение да изоставя и черния чай - тъй като 100 г черен чай съдържат 20 mg кофеин.

Първите дни без кафе бяха най-трудни

Сутрин се усещах претрупана: главата ме болеше и непрекъснато желаех да дремя. В тази реакция на организма няма нищо изненадващо: постоянната приложимост на даже дребни дози кофеин води до пристрастяване, тъй че внезапното отменяне на кафето е съпроводено от главоболие, неприятно въодушевление и бодърствуване. За благополучие след няколко дни се почувствах по-добре и към този момент през втората седмица на опита забелязах първите позитивни резултати.

Състоянието на кожата се усъвършенства

Не мога да кажа, че кожата ми беше неприятна, само че положението й в действителност се усъвършенства, откакто отхвърлих кафето. Тенът стана по-равномерен, изчезнаха дребните обриви - даже стопирах да употребявам пудра и BB крем.

Бях чувала за заплахите от кофеина за кожата: факт е, че кафените зърна съдържат органична киселина, която покачва равнището на хормона на напрежението кортизол. Той подтиква мастните жлези и предизвика появяването на обриви и лоен искра. Затова притежателите на мазна и проблематична кожа не би трябвало да пият повече от една чаша кафе дневно.

Отслабнах

Друга приятна изненада ме очакваше по време на претеглянето. Отслабнах с няколко кг като просто отстраних кафето от диетата си. Вярно, пих кафе със сметана и две супени лъжици захар - и това са най-малко 200 непотребни килокалории.

Във всеки случай отводът от кафе може да бъде вярното решение, в случай че желаете да отслабнете. Учени от университета Дюк откриха, че ежедневната консумация на кафе усилва равнищата на захар с съвсем 10%. Това може да докара до сърдечно-съдови болести, затлъстяване и диабет.

Зъбите се усъвършенстваха

Не е загадка, че кафето съдържа киселина, която унищожава и оцветява зъбния гланц. Въпреки че избелвам зъбите си два пъти годишно, забелязах, че по време на опита зъбният гланц стана видимо по-светъл - може би тази година ще ми е задоволителна една процедура за избелване.

За да защитят емайла, зъболекарите предлагат да се разрежда напитката с мляко или сметана - счита се, че колкото по-силно е кафето, толкоз повече е киселина в него, която оцветява зъбния гланц. За да запазите белотата на зъбите, няма да е смешно да откажете захарта: тя предизвика размножаването на бактерии, от които се появява плака.

Започнах да дремя по-добре

Откакто стопирах да пия кафе, видимо усъвършенствах съня си. Факт е, че кофеинът предизвиква производството на адреналин и кортизол, а остатъкът от тези хормони въздейства върху качеството на съня и може да аргументи бодърствуване. Затова лекарите поучават да се откажете от кафето минимум шест часа преди лягане.

Що се отнася до необятно публикуваното мнение, че без кофеин ще ви липсва сила, мога да ви уверя, че това е мит. Въпреки обстоятелството, че в действителност чувствате прилив на мощ от кафето, всякога се нуждаете от повече и повече кофеин, с цел да може тялото да реагира на него със същата успеваемост. За благополучие има и други способи да се развеселите: извършения заран или противоположен душ зареждат с сила колкото кафето.

Моите открития

Месецът без кофеин оказа позитивен резултат върху здравето и благополучието ми, тъй че няма да се връщам към навика да пия кафе всяка заран. Моят модел на сън се усъвършенства, зъбите и кожата ми се усъвършенстваха и като цяло се усещам по-добре, само че въобще не съм подготвена да се откажа от кофеина - доста обичам чай и карамелено макиато в Starbucks.

източник: jenata.blitz.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР