Спорното свещено място Айодхя в северна Индия трябва да бъде

...
Спорното свещено място Айодхя в северна Индия трябва да бъде
Коментари Харесай

Индийският върховен съд предостави свещено място на индусите

Спорното свещено място Айодхя в северна Индия би трябвало да бъде обещано на хиндуистите, които да построят там храм, постанови Върховният съд на страната.
Многогодишният спор сред хиндуисти и мюсюлмани е поради благосъстоятелност върху терен в Утар Прадеш, оповестява Би Би Си.
Съдът реши мюсюлманите да получат различен имот, върху който да построят джамия, добавя БГНЕС.
Заради опасения от ескалация на напрежението, след произнасянето на присъдата в Айодхя са арестувани стотици хора.
В града е засилено полицейското наличия, а магазините и колежите са затворени до понеделник.
Платформите и обществени медии са сложени под наблюдаване за възможни провокаторски апели. Полицията даже дава отговор на туитове и в случай че забележи такива, моли потребителите да ги изтрият. Премиерът Нарендра Моди и други политически водачи молиха за успокоение.
В центъра на разногласието е джамията Бабри от XVI век, съборена от хиндуисти през 1992 година Тогава вследствие на размириците са убити близо 2000 души.
Много хиндуисти имат вяра, че това е родното място на един от най-почитаните им богове Рама – централна фигура в епоса „ Рамаяна ”. Според тяхната версия, светинята е била разрушена от мюсюлманските завоеватели, а на нейно място през XVI век е била издигната джамия, отдадена на създателя на Монголската империя Бабур.
Мюсюлманите настояват, че това място е свещено за тях от епохи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР