Според Йордан Цонев от ДПС, ако не е бил лобизмът

...
Според Йордан Цонев от ДПС, ако не е бил лобизмът
Коментари Харесай

Управляващите чакат „да“ от EК за Плана за възстановяване до седмица

Според Йордан Цонев от Движение за права и свободи, в случай че не е бил лобизмът в интерес на избран бизнес, сме щели да имаме проект
Планът за възобновяване и развиване, по който се чака България да получи над 12 милиарда лева, да бъде признат до седмица при визитата на шефката на Европейската комисия у нас Урсула фон дер Лайен, чакат от ръководещото болшинство.

„ Планът за възобновяване и развиване трябваше да бъде импортиран от ГЕРБ, те нямаха храброст да го внесат и не го внесоха. Ние взехме решение да наложим наши политики в проекта, а положителната вест е, че всичко, което зависи от държавното управление, е свършено и топката е в Брюксел сега. Очакваме до седмица посещаване на Урсула фон дер Лайен в България, където се надяваме да бъде оповестено подписването и неговото приемане “, разяснява пред публицисти в Народното събрание депутатът от „ Продължаваме промяната “ Настимир Ананиев.

„ Ние от Движение за права и свободи казахме, че Планът отново ще бъде върнат и е нереално да считаме, че ще бъде признат. Историята с плана  е доста забавна. Опираме отново до фиксациите. Планът можеше и трябваше да бъде импортиран още предходната година и тогава щяхме да имаме и предплатена сума, щяхме да имаме и утвърдени дейности. За страдание, те не го внесоха, тъй като трябваше някои планове за бъдат готови, да вземем за пример за батериите, за фотосоларите, за изключването на водорода. Говорят за декарбонизация, а изключиха водорода от проекта “, възмути се от своя страна зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев.

По думите му, в случай че не е бил лобизмът в интерес на избран бизнес, сме щели да имаме проект. Затова и България сама си отлагала приемането му - вкарвали се нови и нови планове, както и такива, които не дават отговор на изискванията, като този за батериите.

„ От Европейска комисия ни споделят учтиво „ не “. И през вчерашния ден Урсула „ ми сподели да туитна, че вървим с съвършена скорост “. Повече от съвършена е – свръхзвукова “, иронизира той министър-председателя Кирил Петков.

Коментарът му идва във връзка изявление на премиера пред медии във Врана през вчерашния ден, че се е чул с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и тя му е дала съвет да пусне туит, че „ се движим с съвършена скорост и в идващите дни се чака да подпишем техническите характерности “ на проекта.

„ Не стига, че закъсня, не стига, че върху него се упражняваха три държавни управления, а на всичкото от горната страна не е добре изработен. Това е оценка за качество и тази оценка явно не е добра, единствено че аз не чух някакъв коментар от страна на ръководещите, до момента в който обясняваха, че България е Европейски Съюз и НАТО. Как излиза това нещо в този момент, че България саботира сама себе си ли? Не, просто нашите господари ни демонстрираха, че не се оправяме добре със задачата за следващ път “, безапелационен бе по тематиката водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов.

„ Ние тръгнахме от една доста особена точка във връзка с План за възобновяване и много нови хрумвания влязоха в него, тъй че е напълно обикновено да има малко отсрочване, с цел да може всички хрумвания и всички планове да бъдат в синхрон с Европейската комисия “ съобщи депутатът от „ Демократична България “ Ивайло Мирчев.

„ Няма изненада и няма сензация в това. Част от плановете са много авангардни, по тази причина има потребност от малко повече диалози с Европейската комисия, само че това не значи, че проектът се е провалил “, сподели още Мирчев и уточни, че Швеция също е без утвърден проект.

„ По-важно е да имаме качествени планове, вместо да обслужваме някои олигарси “, безапелационен бе той.

Мирчев изясни, че така наречен „ план за батериите “ се намира за много авангарден от евроинституциите. Той е на стойност 1,3 милиарда лева, а концепцията е в част от подстанциите на Енергийния систематичен оператор (ЕСО) да се слагат акумулатори и по този начин да се покрие пиковото ползване на електричество и да се запази остатъка на ток, който се създава у нас.

„ Това бърка в здравето на някои хора със съществени ползи в енергетиката. Това, което се случва с ПАВЕЦ „ Чаира “ да вземем за пример, той съзнателно беше саботиран. И те са привикнали тези пикови моменти да ги вземат в централите си и токът, който се създава от тях. Кои са тези хора? Може да видите кои централи обслужват пиковите моменти, сега, когато ПАВЕЦ „ Чаира “ не работи “, сподели Мирчев.

В отговор на рецензията на Делян Добрев от ГЕРБ, че батериите работят по 5 години, Мирчев отвърна, че към този момент батериите държат най-малко 8 години.

„ Когато видите цената, когато има пикови моменти на електроподаване и каква е когато не са пиковите моменти, ще видите, че инвестицията в тези акумулатори ще се възвърне доста бързо “, сподели още депутатът на Демократична България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР