Според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси

...
Според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси
Коментари Харесай

Експерт: Плащаме с 30% повече за основните храни на пазара на годишна база

Според Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия за стоковите тържища и борсите, наклонността е към непрекъснато повишение на цените.
" Устойчива наклонност – с по мъничко, само че непрекъснато, всеки ден. На процедура все още имаме една потребителска кошница, на която цената е тъкмо 30% по отношение на равнищата на същия интервал от предходната година. "
Според него обаче внезапни промени в ценовите нива са невъзможни.
" Нямаме условия да забележим фрапантни, бурни или апокалиптични промени в ценовите нива, а освен това ниво на търсенето ще забележим спокоен декември с по-малко ползване. "
Ситуацията ще се промени, когато забележим сигурност на енергийния пазар и стабилизиране на геополитиката – " нещо, което при продължаваща война и метода, по който се водят политическите диалози и на европейско ниво, не се вижда в скоро време да се случи ", уточни Иванов.
При олиото, захарта и брашното има противоположна наклонност. Захарта е излязла от пиковите си стойности на международния пазар, означи той.
" Отдавна трябваше да имаме релативно пазарно равновесие в храните, само че може би неприятните упования за това, което следва и най-много безусловно несигурният енергиен пазар, всичко това води до един стрес на пазара ", разяснява Владимир Иванов. 1% изменение в търговията на едро се материализира в 4-5-6% в търговията на дребно, даде образец той.
Иванов предложи потребителите да наблюдават цените на едро, уеб страницата на Държавната комисия за стоковите тържища и борсите и " да не опосредстват недобри търговски практики, да не заплащат сходен вид търговски маржове " като огромно разминаване в цената на един артикул в обособени търговски обекти.
По отношение на по-нискокачествените артикули ние сме релативно скъпа страна, сподели още ръководителят на комисията. По думите му " ние сме скъпи на боклуците и евтини на високото качество ".
" В България се произвеждаше доста висококачествена храна в доста положителни количества. Страната има голям капацитет в тази посока. Потенциалът на България в аграрния бранш е голям. То е въпрос на цялостна политика в аграрния бранш ", заключи Иванов. /БНТ
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР