Според вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, за България

...
Според вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, за България
Коментари Харесай

Каракачанов: Ние нямаме проблеми с името „Република Илинденска Македония“

Според вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов , за България няма проблем един от разновидностите за ново име на Република Македония да е " Република Илинденска Македония ". Това министър Каракачанов сподели на брифинг след края на двуседмичното образование на части на Специалните сили на България и Македония в региона на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Станке Лисичково ".
 
" Нас не ни тормози . На първи август предходната година подписахме един контракт, че дружно ще означаваме общите ни празници . Илинден е датата на най-голямото въстание. Аз мисля, че ние нямаме проблеми с името “, уточни той.

 
За нас е значимо, когато става дума за двустранните връзки, да няма тази процедура, каквато имаше до момента - да се краде нашата история, да се преиначава, да се фалшифицира, а към този момент въпросът с името е въпрос, който Гърция и Македония би трябвало да си решат. Ние се опитваме да подкрепяме този развой, за да решаваме проблемите на Балканите. Ако двете страни се схванат за името " Илинденска Македония ", за нас няма никакъв проблем. По тази тематика съм сдържан оптимист “, разяснява още Каракачанов.
 
По отношение на състезанието за закупуване на нови изтребители министърът сподели:
 
Израел още през 2016 година съобщи предпочитание да взе участие в състезанието, като са предложили Ф-16 втора употреба, същите както тези от Португалия. Но и до ден сегашен не съм намерил нито един документ, който да ми подскаже за какво не са били позволени до състезанието. “

 
„ Мога единствено да предсказвам. И защото имаше питане от тяхна страна дали ще бъдат позволени - да, ще бъдат позволени. Знаят офертата, ще я получат. Оттук нататък в случай че предложат преференциални за България условия, може да продължим и с диалозите. Ще разтеглим офертата. Ще поканим " Рафал ", ще желаяме оферта и за нов " Юрофайтър ", с цел да има повече конкуренция “, означи още министър Красимир Каракачанов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР