Според украински доклади, по време на войната в Украйна Русия

...
Според украински доклади, по време на войната в Украйна Русия
Коментари Харесай

TWZ: Русия вече използва ракети Х-69 в Украйна

Според украински отчети, по време на войната в Украйна Русия е употребила още един нов точно ориентиран арсенал. Ракетата Х-69, която се свързва с изтребителя от ново потомство Су-57, макар че е допустимо да е бил изстрелян и от " завещан " съветски тактически аероплан, написа.

Russie | Ukraine: selon des sources ukrainiennes, les forces aérospatiales russes ont frappé pour la première fois des cibles sur le territoire ukrainien avec les derniers missiles de croisière X-69 avec une portée de combat allant jusqu`à 290 km.
— G-VAR (@Global_VAR_)

Освен това, в случай че е била употребена, появяването на Х-69 би траяла поредицата от известия за нови ракети, употребявани от Русия в Украйна, в това число оръжия както от локален, по този начин и от задграничен генезис.

Наскоро украински боен блогър разгласява в приложението за известия Telegram фотография, на която се твърди, че се виждат парчета от Х-69 - на нея се вижда една от задните перки. В заглавието се показва, че ракетата е " свалена " по време на масиран ракетен удар на 7 февруари 2024 година Това е същият ден, в който съгласно изказванията на основан в Киев проучвателен институт е обявено, че съветската хиперзвукова крилата ракета " Циркон " също е употребена при набези против Украйна.

Допълнителни детайлности бяха препоръчани в X от акаунта @war_monitor_ua, който следи активността на съветската военна авиация. Този източник твърди, че през нощта на 7 против 8 февруари против Украйна са били изстреляни три ракети Х-69, дружно с три от необятно употребяваните ракети за изчакване Х-59. Освен това той твърди, че от тези шест ракети пет са свалени по време на офанзиви против областите Полтава, Суми и Николаев.

Въпреки че опашната част наподобява идентична, това е всичко, с което разполагаме. Но при изискване, че доказателствата в действителност демонстрират откъс от Х-69, потреблението на ракетата в Украйна безспорно не е толкоз новаторско, колкото това на " Циркон ", в случай че в действителност тази ракета също е била употребена неотдавна в пердах, както се твърди в отчетите. Въпреки това, тя ще покаже явно възходящата подготвеност на Русия да употребява в бойни дейности нови ракети.

През септември предходната година основаният във Англия проучвателен център " Международен институт за стратегически проучвания " (IISS) заяви, че Х-69 е в развой на летателни тествания, описвайки я като " изстрелвана от въздуха крилата ракета за наземно нахлуване, евентуално сходна на европейските ракети Storm Shadow или Taurus KEPD 350 ".

През февруари предходната година IISS съобщи, че Х-69 " евентуално към този момент е в финален стадий на разработка или влиза в произвеждане ".

За Х-69 обаче се е знаело много по-рано.

Ракетата, която в този момент е известна като Х-69, е почнала живота си под друго име - Х-59МК2. Тя е създадена от компанията " Радуга ", част от Руската корпорация " Тактически ракети " (РКТР).

Когато се появява за пръв път през 2009 година, Х-59MK2 наподобява доста на по-ранната Х-59MK - противокорабна ракета със заден ход. Основната разлика е в системата за ориентиране, като интензивният радарен изследовател е сменен с инерциална навигационна система, комбинирана с GPS/GLONASS за актуализация в средата на курса, и с електрооптична система за цифрова корелация на зоната на наблюдаване (DSMAC) за доближаване към задачата. Новата система за ориентиране явно е заимствана от стратегическата крилата ракета Х-555 и се твърди, че обезпечава акуратност от 3,5-4,5 метра.

Изглежда, че Х-59МК2 е била предопределена най-вече за експортни клиенти, с вярата те да влагат в нея. Понастоящем уебсайтът на " Рособоронекспорт ", съветската държавна организация за износ/внос на оръжие, към момента я предлага, само че не е ясно дали е намерила клиенти.

През 2015 година обаче Х-59МК2 е напълно модифициран, като се появява оръжие, в което към този момент са включени някои едва забележими характерности. По създание непроменена е единствено системата за ориентиране, като ракетата към този момент има кутиеобразно тяло с трапецовидно сечение, пригодено да се побере в оръжейния отсек на Су-57. В горната част на корпуса има двойка изскачащи крила, а в задната част - четири перки, които също се разгъват по време на полет. Турбовитловият мотор към този момент е вътрешен, за разлика от Х-59МК2, който има външна гондола.

Много евентуално в действителност Х-69 да е проектирана особено за Су-57, само че производителят декларират, че може да бъде носен и от МиГ-29К, МиГ-35, Су-30МК, Су-34 и Су-35. Русия необятно употребява последните два във войната в Украйна.

Въпреки че имаше изказвания, че Су-57 са употребявани за интервенции в спора в Украйна, няма безапелационни доказателства за това.

По отношение на опциите си Х-69 е сравняван в предишното с Storm Shadow и френския му еквивалент SCALP EG, които могат да летят на разстояние към 249 км. Неекспортните конфигурации, които Украйна е получила, обаче оферират почти два пъти по-голям обхват. Руското оръжие също по този начин е доста по-малко от Storm Shadow/SCALP EG, с дължина към 4 м спрямо 5 м. Като цяло то е с към две трети по-малки размери и потребен товар от Storm Shadow/SCALP EG.

Въпреки това, спрямо някои от другите съветски тактически муниции, изстрелвани от въздуха, изключително необятно употребяваните в този момент ад-хок планираци бомби, Х-69 предлага забележителен скок във опциите. Х-69 би бил доста по-точен, както и би предложил доста по-голям обхват и оцеляване, макар че това е обвързвано и с доста по-висока цена.

Като цяло тя се намира някъде по средата сред управляемите оръжия от по-нисък клас, като планиращите бомби, и доста по-мощните, с по-голям обхват и по-тежки системи, като да вземем за пример изстреляната от въздуха крилата ракета Х-101. В някои връзки тя извършва сходна роля като израелската крилата ракета " Далила " във връзка с обсега, само че Х-69 няма по-усъвършенстван електрооптичен или инфрачервен пакет за ориентиране, какъвто има при нейния предходник и " Далила ". Х-69 е и доста по-голям.

Тъй като Украйна към този момент разполага с по-усъвършенствани системи за противовъздушна защита, доставяни от Запада, Х-69 наподобява подобаващ за поразяване на добре предпазени цели в Украйна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР