Според учените мощното метеорологично явление Ел Ниньо, което заедно с

...
Според учените мощното метеорологично явление Ел Ниньо, което заедно с
Коментари Харесай

Край на апокалипсиса в климата: Ел Ниньо приключи

Според учените мощното метеорологично събитие Ел Ниньо, което дружно с изменението на климата способства за повишение на световните температури до нови върхове, е завършило.

(Във видеото може да научите повече за: Синоптици бият паника поради явлението Ел Ниньо)

Австралийското бюро по метеорология твърди, че през последната седмица Тихият океан се е " охладил доста ".

Този натурален епизод, почнал през юни предходната година, докара до появяването на по-топли води на повърхността на Тихия океан, което добави спомагателна топлота в атмосферата.

Fewer showers, less laundry, as water cuts hit Bogota.

The Colombian capital is imposing water rations due to a severe drought aggravated by the El Nino climate phenomenon
— AFP News Agency (@AFP)
Но какво ще се случи по-нататък, не е несъмнено, споделят откривателите.

Поредицата от неотдавнашни върхове за високи месечни температури в международен мащаб накара някои учени да се притесняват, че светът може да навлезе в нова фаза на още по-бързо изменение на климата.

Учените настояват, че месеците след края на Ел Ниньо ще дадат ясна визия за това дали последните високи температури се дължат на ускорено изменение на климата или не.

На всеки няколко години настъпването на Ел Ниньо води до трагични промени във времето в доста елементи на света.

Вълната от по-топла вода, която излиза на повърхността край крайбрежията на Перу в Южна Америка, е обвързвана с увеличение на сушите и наводненията в разнообразни елементи на света.

Пълното название на модела е " Ел Ниньо-южна вибрация " или ENSO.

Mid-April El Nino Report 2024

Thursday, April 11, 2024, 4:30 PM PDT: The El Niño phenomenon continues to have a heavy-handed grip still on the Northern Hemisphere during this early Spring of 2024. Ongoing storm pattern into post-rainy season another storm this upcoming weekend…
— Jason D Farhang (@jason61987)
Той се характеризира с три разнообразни етапи - парещ Ел Ниньо, неутрални условия или по-хладен интервал, наименуван Ла Ниньо.

Настоящият Ел Ниньо беше разгласен през юни предходната година и доближи своя пик през декември.

Получената вследствие на това по-топла вода в Тихия океан спомогна за достигането на нови високи стойности на междинните световни температури, като през март 10 следващи месеца бяха усъвършенствани върховете за този интервал.

Но в този момент, може би по-бързо от предстоящото, Ел Ниньо изчезна.

Какво аргументи климатичният феномен, който стартира от юни 2023 година?

Ел Ниньо води до температурни върхове и природни катастрофи: наводнения в Калифорния, суша по Амазонка, горски пожари и избелване на коралите в Австралия, заяви.

Водата в Панамския канал, основна корабоплавателна артерия, спада поради сушата. Миналата година се стигна до запушване на до 200 кораба по шлюзовете, а транспортните компании трябваше да пренасочат съдовете си, споделя АРД.

Ел Ниньо е натурален феномен, който настава на няколко години и провокира рискови положения на времето. Но заради промените в климата изходната обстановка към този момент е друга: естествената мощ се натъква на непознато до момента температурно ниво и нагорещените океани непосредствено повлияват на времето. Какво значи всичко това за бъдещето?

Феномен с световни отблясъци

Ел Ниньо обърква времето в огромни елементи от света, защото променя фактори, които го образуват: пасатите отслабват и край крайбрежията на Южна Америка се натрупва топла вода. Това въздейства на теченията в атмосферата, които на собствен ред трансформират схемата на преваляванията в огромни елементи на земята.

Така в някои райони се стига до поройни превалявания, наводнения и урагани, до момента в който другаде се възцарява голяма суша: Зимбабве, Замбия и Малави оповестиха изключително състояние, напомня АРД. Положението се изостри и в други африкански страни, защото рисковото време затруднява достъпа и развъждането на храни.

Cocoa prices has surged to $11,000 ton as of today. It is already a 130% increase since January 2024.
This is primarily due to the El Niño weather phenomenon resulting in excess rainfall in the African region which contributes to 70% of the global cocoa production.
— CA Vanshika Sharma (@vanshikarsharma)
Ел Ниньо се появява на всеки три до седем години. Но и до през днешния ден не е дефинитивно ясно от какво е провокиран феноменът, отбелязва немската обществено-правна медия.

Климатологът Ралф Шибел и неговият екип от института " Макс Планк "  обикалят с изследователска яхта по маршрут сред Панама и Галапагоските острови, с цел да изследват ролята на океаните в климатичната система и отраженията на стоплянето на земята.

Те желаят да открият доколко Ел Ниньо се изостря заради промените в климата: " Събираме биологически, химически и физически данни като да вземем за пример концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата и в океана, с цел да разберем по какъв метод е обвързвано всичко това ", изяснява Шибел пред АРД.

Природните сили в процеса на климатични промени

Типичният Ел Ниньо продължава сред една и две години, след което времето още веднъж се възстановява. Но прогнозите за климата в бъдеще допускат разнообразни сюжети, а някои от тях са тревожни: " Би било злополука, в случай че се откри един тип дълготраен Ел Ниньо. Ако системата попадне в положение, от което към този момент не може да излезе ", споделя пред АРД метеорологът Моджиб Латиф.

За да откри дали следва дълготраен Ел Ниньо, екипът на Ралф Шибел се занимава с проучвания на микропланктон. Тези организми съществуват от милиони години и биха могли - сходно на пръстените на дърветата и ледените ядра - да дават сведения какъв е бил климатът на Земята по-рано и да дадат индикации какво ще е бъдещото развиване на климата. " Най-старият тип, който през днешния ден се намира в океана, е на 25 милиона години - т.е. можем да реконструираме непосредствено последните 25 милиона години ", изяснява пред АРД Шибел.

Преди три милиона години, по време на плиоцена, концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата е била толкоз висока, колкото е през днешния ден, а световната междинна температура е била с три градуса по-висока. Това е температурен сюжет, който може да настъпи в края на века.

Смята се, че в продължение на хилядолетия е имало непрекъснат Ел Ниньо, който е провокирал рискови климатични събития в международен мащаб - в това число по европейските географски ширини. А колкото по-високи са температурите, толкоз повече нараства морското ниво. През плиоцена да вземем за пример то е било с 20 метро по-високо, в сравнение с е през днешния ден, показва АРД.

При тези условия в наши дни редица крайбрежни градове биха били погълнати от водата, до момента в който субтропични региони биха се трансформирали в пустини заради жегата и биха станали необитаеми.

India is predicting a normal monsoon in 2024 as the El Niño weather phenomenon dissipates, with a chance of above-normal rain. That’s good news for emerging markets food inflation, particular for rice prices (which have been dropping in recent weeks already).
— Javier Blas (@JavierBlas)
Какво може да се чака?

В Панама следствията от измененията в климата към този момент са факт: островът Гарди Сугдуб в Карибско море трябваше да бъде евакуиран поради възходящото морско ниво, напомня АРД. Увеличаващите се температури трансформират също така океаните в един тип " бързовар ", от който се изпарява от ден на ден вода. Резултатът е, че ураганите стават все по-силни.

" През последните 25 години преживяхме тук осем от най-силните урагани от началото на измерванията. Същевременно имахме поредно трите най-сушави години. Такова нещо в никакъв случай не е било " , споделя за АРД климатологът Стивън Патън.

Актуалният Ел Ниньо е натоварен, само че евентуално ще се окаже от най-кратките - метеоролозите допускат, че до лятото ще завърши. Оттам нататък обстановката би могла да се успокои.

Някои модели обаче още занапред предвиждат поврат към Ла Ниня. Тази фаза се дефинира като " студена ", защото горните водни пластове в източната част на Тихия океан в тропиците изстиват ненормално, написа АРД, базирайки се на Германската метеорологична работа. Дотогава обаче могат да се чакат рекордни горещини. А захлаждането, което ще настъпи след тях, не трябва да подвежда, че промените в климата не напредват.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

 

 

 

 

 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР