Според траурното заседание, което днес имахме, утре от 9.00 ч.

...
Според траурното заседание, което днес имахме, утре от 9.00 ч.
Коментари Харесай

Вселенският патриарх Вартоломей ще оглави опелото на Неофит

Според траурното съвещание, което през днешния ден имахме, на следващия ден от 9.00 ч. ще бъде изложено тялото на патриарха за поклонение в храм " Св. Александър Невски ", където ще бъде през целия ден. В съботния ден от 9.30 ч. ще стартира и заупокойна Света литургия, която ще бъде отслужена от Светия синод на Българската православна черква, откакто завърши и Светата литургия ще бъде осъществено и опелото, което ще бъде възглавено от Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей, който ще дойде със своята делегация от Истанбул. Това съобщи западно- и средноевропейски митрополит Антоний.

" Ще има и траурна върволица, при която от храм-паметника " Александър Невски " до митрополитската катедрала " Св. Неделя " ще бъде осъществена върволица с тялото на българския патриарх Неофит. След това, както и той е поискал, ще бъде заровен до гроба на Екзарх Йосиф в предверието на храма " Св. Неделя ", където се намира в този момент и гробът на Екзарх Йосиф ", сподели още пред националната телевизия той.

Митрополит Антоний изясни и какви са разпоредбите, които е определил Светият синод, с цел да бъде определен правоприемник на патриарх Неофит.

" Според устава на Българската православна черква в 7-дневен период Светият синод би трябвало да се събере, с цел да избере наместник-председател, който има задачата да провежда, организира и избере български патриарх и софийски митрополит ", разяснява западно- и средноевропейски митрополит Антоний.

По думите му патриарх Неофит оставя своята ярка диря като образец за примирение и самообладание.

" Бог да елементарни Негово Светейшество българския патриарх и софийски митрополит Неофит. Наистина огромна е тъгата и болката в сърцата на всички православни българи, тъй като се разделяме със своя нравствен лидер. Ангелът на родната ни черква. Той е образец на носенето на кръста, който Бог и църквата му разпоредиха. Това примирение, което имаше той, в подтекста на актуалното общество е доста нужно на всички нас, тъй като живеем в доста размирни времена, имаме потребност от това самообладание, с цел да оценим всичко това, което имаме ", сподели още митрополит Антоний.

Той посочи, че патриарх Неофит постоянно е учил своите възпитаници на обич към Бога.

" Дълбоко в себе си съм изпитвал огромна респект и обич пред Негово Светейшество. Той носи до последния си мирис кръста на родната ни черква, с цел да я запази единна. Той потвърди, че може да бъде обединител ", изясни още митрополит Антоний.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР