Според Толстой на руския човек са му чужди и дори

...
Според Толстой на руския човек са му чужди и дори
Коментари Харесай

Защо Толстой смята, че на Русия не са ѝ нужни западните свободи?

Според Толстой на съветския човек са му непознати и даже нездравословни свободата на словото, вероизповеданията и любовта. А какво в действителност му е нужно?

Руските мислители от епохи спорят дали Русия би трябвало да избере европейския път на развиване или да се концентрира върху своята уникалност. Има и трети вид, да научи повече от своите азиатски съседи (повече подробности ).

Лев Толстой, с присъщата си автентичност, не попада в никакъв лагер. Неговото мнение за това дали Русия се нуждае от Европа и нейните полезности е някак изключително.
Всички европейски страни „ са сякаш свободни “
Толстой е извънредно сериозен към съветската реалност, в която живее, оплаквайки се от „ патриархалното безчовечие, кражбите и беззаконието, които царят в родината му “ (пише той в писмо до вуйна си Александра). В същото време обича и високо цени някои европейски мислители.

Когато Толстой е единствено на 15 години, той за първи път се среща с творбите на френския мъдрец Жан Жак Русо и прочита всичките му 12 тома. „ Бащата на европейската народна власт “ прави голямо усещане на младежа. Русо опълчва „ естественото положение “ на човечеството с гражданското общество и признава частната благосъстоятелност за причина, която води до неравноправие сред хората, Русо се афишира за народовластие.

 Портрет на Жан-Жак Русо

Портрет на Жан-Жак РусоMusée Antoine-Lécuyer

Всички тези хрумвания навлизат надълбоко в съзнанието на младия Толстой и в действителност образуват основата на мирогледа му през целия му живот. 5 години преди гибелта си : „ Русо беше мой преподавател откогато бях на 15 години. В живота ми има две огромни и благотворни въздействия, това са Русо и Евангелието “.

Но макар обстоятелството, че Толстой приказва толкоз високо за европейския мъдрец, той прави оценка положението на модерна Европа отрицателно и има вяра, че ситуацията на западните общества е даже по-лошо от съветското. Следователно то не е уместно да се вземе за образец от руснаците.

Вероятно в ранната си младост Толстой е имал някакви очаквания и илюзии за европейската реалност. Но едно пътешестване до Европа, което прави през 1857 година, с цел да учи европейските способи на преподаване и просветителната система (Толстой желае да отвори учебно заведение за селски деца в имението си), го разочарова. Той не намира нищо ново и потребно за себе си в европейските учебни заведения, също така е шокиран от нравите на европейците.

Той е надълбоко изумен от обществената екзекуция с гилотина, на която става очевидец в Париж (по време на това пътешестване Толстой посещава още Италия и Швейцария). Подобни изтезания във Франция по това време са всекидневно и познато развлечение, привличащо големи тълпи от фенове. Дори за „ варварска “ Русия сходен обществен театър е изцяло невъобразим (публичните изтезания са отстранени доста преди раждането на писателя). Толстой е шокиран от обстоятелството, че убийството на човек е превърнато в представление, и в това време от обстоятелството, че това ликвидиране е автоматизирано и осъществено от машина, особено основана за това. Така той си прави съществени заключения за духа на европейските страни.

 Парижката опера

Парижката операBrown University Library

В същото време Толстой е неприятно сюрпризиран от „ свободната обич “, възприемана от европейското общество като норма. Той написа, че от 36 двойки, живеещи в пансиона, където е отседнал, 19 не са женени. Тази реакция на писателя въобще не е породена от двуличие, самият Толстой намерено признава за своята уязвимост към дамите. Писателят цялостен живот се бори с това си качество и счита, че „ плътските стремежи “ са едни от главните човешки грехове, водещи до всички останали. Писателят счита, че сходно „ нормализиране “ на плътския грях от обществото води до целеустремено извращаване на народа.
Грешката на Русия
Впечатленията от младостта на Толстой за Европа, за нейните полезности и свободи, с годините стават единствено по-силни и по-радикални. „ Хората на Европа и Америка са в ситуацията на човек, който към този момент е отишъл толкоз надалеч по път, който изначало наподобява добър, само че колкото по-напред върви по него, толкоз повече се отдалечава от задачата си, и в последна сметка се опасява да признае, че това е неверен път “, написа той още през 1905 година в „ Великият грях “.

Руснаците, съгласно Толстой, макар всичките си недостатъци, за разлика от западняците, към момента не са се отклонили от планувания път и могат да продължат по верния път… Той обаче е доста смутен, че вместо да продължи този път, Русия „ рабски имитира всичко, което се прави в Европа и Америка “. Толстой счита това за голяма неточност.

Руският народ е свикан от своите водачи да върви „ на опашката на умиращите и комплицирани европейски и американски нации, той би трябвало по-бързо да се разврати и да се отхвърли от своето предопределение, единствено и единствено да замязя на европейците “, написа Толстой.

 Карикатура от Кримската война, показваща Европа, която държи съветската мечка, стремяща се към Константинопол

Карикатура от Кримската война, показваща Европа, която държи съветската мечка, стремяща се към КонстантинополСвободни източници

Цялата история на Европа, съгласно Толстой, е история на глупави и развратни владетели, „ убиващи, съсипващи и най-важното – развращаващи своя народ “. В публикацията „ Едно нещо за потребностите. За държавната власт “ Толстой  и „ развратника Анри VIII “, и „ злодея Кромуел “, и „ лицемера Чарлз I “ … (Толстой също не идеализира и съветските царе).

Писателят е смутен, че в Русия се приканва за въвеждане на форми на политически живот, както този в Европа и Америка, „ като че ли осигуряващи свободата и благосъстоянието на всички жители “. Според него Русия не би трябвало да мисли за „ независимост на печата, религиозна приемливост, независимост на сдружаване, мита, условни присъди, обособяване на църквата от страната “, както вършат в Европа. И най-важното съгласно писателя, Русия не би трябвало да се трансформира от селска страна в пролетарска, тъй като точно селският живот Толстой счита за най-моралния и верен за всеки народ.

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР