Според статистиката на Българската народна банка за първата половина на

...
Според статистиката на Българската народна банка за първата половина на
Коментари Харесай

Българинът изпада в борчове най-вече заради жилището, но тегли заем и за почивки, образование, дори за семейни тържества

Според статистиката на Българската национална банка за първата половина на 2023 година заемите за семействата не престават да порастват и доближават 14% на годишна база, а единствено при жилищните заеми има 18% растеж. В края на месец юни тази година първите възлизат на над 35 милиарда лева, от които жилищните са съвсем 18 милиарда лева от Асоциация на кредитните медиатори обобщават  информация за най-често срещаните аргументи за изтегляне на заем у нас.

Причини за изтегляне на заем

За жилище

Всеки желае да има лично жилище, само че не всеки може да си го разреши със лични средства и спестявания. Затова доста хора теглят жилищни заеми. А удобните лихвени условия в България водят до увеличение на изтеглените ипотечни заеми в последните години. Дали желаете да закупите лично жилище или да инвестирате в парцел, който да отдадете чартърен, за задачата може да кандидатствате за заем от банка.

За сливане на кредитни отговорности

Увеличат се случаите на сливане на кредитни отговорности. Когато кредитополучателите имат няколко заема, да вземем за пример кредитни карти, покупки на лизинг, бързи заеми, овърдрафт и други, те могат да ги консолидират в един единен заем. По този метод те може да получат по-добри условия на лихвата, да спестят от време, пари и старания, тъй като ще заплащат единствено 1 вноска и такса за погасяване.

За обучение

Все повече нарастват и заемите, средствата от които ще покриват разноски за обучение. Важен фактор е лесният достъп до подобен вид заеми и по-изгодните условия. Дали ще вземете заем, с цел да си платите семестриалните такси или да изкарате нов курс, инвестицията в обучение несъмнено си заслужава. Едно качествено обучение или спомагателна подготовка може да ви направи по-конкурентноспособни на пазара на труда.

За покупка на автомобил

Увеличението в цените на колите втора употреба се отрази и върху заемите за закупуване на автомобил. Често това е първият заем на младежите. Много от тях изкарват шофьорска брошура след навършване на 18-годишна възраст и идната им стъпка е да си купят кола, откакто стартират работа.

За фамилни тържества

След отпадане на противоепидемичните ограниченията и ограничаването за всеобщи събирания по време на пандемията, се усилиха заемите за огромни фамилни тържества като абитуриентски балове, сватби, кръщенета и други. Българинът е традиционалист и държи на тези празници, чиято организация коства хиляди левове. А и през днешния ден цените са много по-високи от преди пандемията. Затова финансовата помощ от време на време е наложителна.

За ремонт на жилището

Често хората теглят заеми за ремонт жилището си. Инфлацията се отрази на цените на материалите и на разноските за труд, което принуждава част от тях да прибягнат до заеми от банката, с цел да освежат или реновират дома си. Някои търговци работят с банки или компании за заеми, и оферират услугите им. Така че потребителите още в магазина могат да аплайват за материали, консумативи, мебели и така нататък

За отмора

Допълнителните сезонни разноски през лятото са главно за отпуската. Хората теглят дребни суми, с цел да покрият харчовете за екскурзия или отмора на морето. Причината е в това, че през летния сезон се събират повече разноски – освен настоящите фамилни месечни разноски и плануваната отмора, само че и за изравнителни сметки, за подготовка за идната образователна година, за належащ ремонт и така нататък И като се съберат повече такива предвидими и непредвидими разноски, може да се изпадне в положение на дефицит на парични средства. Затова хората прибягват до кредитиране, с което да си подкрепят бюджета.

Какви услуги може да ви предложи кредитният медиатор

От какъвто и заем да имате потребност, първо проучете деликатно офертите на банките, планирайте вашите финансови благоприятни условия и по-късно кандидатствайте за пари на заем. Днес доста елементарно можем да теглим заем, в това число и онлайн, само че въпреки всичко би трябвало да сме виновни и да премисляме решенията си деликатно. Особено, когато става дума за пари. Ако имате подозрения или неизясненост, може да потърсите подпомагане от експерт кредитен съветник, който ще ви насочи към кредитната услуга, която е подобаваща за вас, поучава Pariteni.bg. Той може да ви спести време и старания от циркулиране по банки за предложения, а услугата му е безвъзмездна за вас
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР