Според специалисти, към 2023 година този пазар ще нарасне десетократно

...
Според специалисти, към 2023 година този пазар ще нарасне десетократно
Коментари Харесай

Очакванията на застрахователите от пазара на хуманоидни роботи

Според експерти, към 2023 година този пазар ще нарасне десетократно

Една от бурноразвиващите се области през днешния ден е тази на роботи-андроиди. Експерти чакат към 2023 год. този пазар да нарасне 10 пъти. Към момента той е оценен на $320,3 млн., а след 6 год. ще доближи $3,9 милиарда, написа Futurism. Хуманоидните роботи ще бъдат употребявани в разнообразни сфери, да вземем за пример образованието, логистиката, медицината и търговията на дребно – при обслужването на клиентите. Роботите напуснаха лабораториите и индустриалните лимити и последователно се освобождават от човешкото ръководство, като получават изкуствен интелект. Очакванията са през идващите няколко години андроидите да могат да се приспособяват с лекост към всяка среда и да извършват всевъзможни механичен функционалности на равнище, близо до човешкото.
Според прогнозата на специалистите, главният пазар на хуманоидните роботи ще стане Азиатско-Тихоокеанският район, където машините ще запълнят дефицита на работна ръка в Япония, Южна Корея и Китай – страни със мощно застаряващо население. Роботите освен ще заменят служащите в производството, само че ще бъдат употребявани и като помощници в домовете за възрастни, сочат прогнозите.
Над 60% от разноските за робототехника в интервала 2016-2020 година се генерират точно в страните от Азиатско-Тихоокеанския район. През 2020 год. страните от района ще изхарчат за роботи над $133 млрд, или над 70% от международните разноски по това направление.
Глобалните разноски за робототехника, в това число и обслужването, към 2020 год. ще набъбнат над 2 пъти и ще доближат $188 милиарда спрямо $91,5 милиарда в 2016 году – това сочи доклад на изследователската компания International Data Corporation.

Пазарът на робототехника продължава да пораства с впечатляващи темпове, а това се отразява позитивно и на застрахователния пазар, който ще бъде заставен да предлага нови застрахователни артикули и опасности, уверени са в презастрахователната компания Munich Re.
Засега застраховането на публикуваните през днешния ден типове промишлени роботи не постанова нови артикули и като цяло машините и оборудването се застраховат главно против пожар, кражба и вандализъм, прекъсване на активност и прочие Техническият напредък и динамично изменящата се среща обаче постановат нов метод към застраховането на роботите, още повече, че хуманоидните роботи, за разлика от промишлените роботи, имат висока степен на автономия при вземането на решения. Това, от своя страна, води до качествено друг метод при тяхното обезпечаване. Според специалистите от Munich Re, застрахователите ще би трябвало да отговорят на забавни въпроси, свързани със застраховането на отговорността, отчитайки изкуствения разсъдък, въздействието върху човешката душeвност. Със сигурност обаче това ще бъде сегмент, който ще преобърне цялостният осигурителен пазар.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР