Според Славка Станкова доверието е единствената рецепта за изграждане и

...
Според Славка Станкова доверието е единствената рецепта за изграждане и
Коментари Харесай

Славка Станкова, вицепрезидент „Маркетинг“ в софтуерната компания Chaos

Според Славка Станкова доверието е единствената рецепта за създаване и ръководство на добре работещ и обединен екип. „ Важен стадий от построяването му е основаването на атмосфера на доверие както сред хората от екипа, по този начин и сред екипа и неговия водач “, добавя вицепрезидентът „ Маркетинг “ в софтуерна компания Chaos.

Българската компания Chaos e международен водач в технологиите за компютърна графика, която създава екосистема от софтуерни принадлежности, с които актьори и дизайнери основават фотореалистични изображения и анимация. Продуктите на компанията се употребяват всекидневно от водещи студиа за дизайн, архитектура, реклама и специфични резултати в целия свят.

Славка Станкова има вяра, че доброволчеството е метод всеки от нас да изрази персоналната си обществена отговорност. „ Най-важната идея за мен е зачитането на човешките права и правото на персонален избор. А като жена и майка на момиче – в частност правата на дамите, тяхното овластяване и равнопоставеността сред половете. Щастлива съм, че около професионалната ми активност моя идея е и поддръжката на изкуството. В Chaos с сътрудниците ми имаме опцията да работим в поддръжка на млади експерти и студенти, ангажирани с потреблението и развиването на технологии като компютърна графика и 3D визуализация. “

Q&A

Емил Нешев:

- Какво е вашето отношение към активността на доброволците?

- Искрено се удивлявам на хората, които отделят от скъпото си персонално време, с цел да бъдат доброволци в план или идея. В Chaos си партнираме с TimeHeroes, а сътрудници от CSR екипа ни показват от време на време разнообразни акции. Освен общите фирмени начинания обособени сътрудници и цели екипи имат свои персонални дела. Доброволчеството е и предоставяне на добър образец, запалване на искрата измежду възпитаници и студенти. CSR политиката на Chaos отдава огромно значение на това.

- Какъв е вашият персонален принос към обществото отвън бизнеса, който развивате?

- Извън бизнеса, само че още веднъж по линия на Chaos вземам участие с регулярни персонални дарения към фонда за лекуване, рехабилитация и медицински действия за хора в потребност Chaos. Това е нова самодейност, сплотяваща напъните на компанията и сътрудниците от последните години. Случва се посредством така наречен дарителство по ведомост. За разпределение на средствата си партнираме с фондация BCause. Извън този план Chaos поддържа и дела в областта на запазване на околната среда, обучение, изкуство и млади актьори, деца и възрастни хора в риск.

Проф. доктор Иво Петров

- Управлението като функционалност и жанр може ли да се категоризира като мъжко и женско? Припознавате ли се в това изказване на Маргарет Тачър: „ Аз владея чисто женската дарба да се захвана с една работа и да я свърша до край, даже всички в близост да я оставят и да си тръгнат “.

- Подобна генерализация на управническия жанр е лесна за схващане, само че аз не бих я употребила, с цел да опиша моя или нечий непознат метод. Съвременните разбирания за сполучлив лидерски жанр го разказват като „ ситуационен “, или „ еластичен “. Тоест предлага се потреблението на избран лидерски жанр в съответни обстановки и съгласно другите потребности на екипа. Цитатът на Маргарет Тачър разказва единствено едно съответно държание, което съгласно нея е присъщо на сполучливия водач. С това изказване съм съгласна. Аз последвам същия принцип, само че го дефинирам по този начин: „ Постоянството е ключът към триумфа “.

Стефан Иванов:

- Коя е вашата най-голяма сбъдната фантазия – в професионален или персонален проект?

- Мечтите ми са по-скоро обозрими цели. Още преди да изрека фантазията на глас, в главата ми към този момент има разчертан проект за постигането ѝ. Така че аз съм идеалист прагматик и като такава може би се самоцензурирам в мащаба на фантазиите. Но в случай че има нещо, което да нарека огромна сбъдната фантазия, това е да съм самостоятелна и да имам опция да вземам решенията, които считам за верни – и в персонален, и в професионален проект. Много скъпо за мен е, че работя с мечтатели. Моите сътрудници непрекъснато сбъдват професионалните си фантазии. Световните софтуерни награди за продуктите на Chaos за принос в 3D визуализацията и специфичните резултати в киното и малкия екран са мощен тласък всички ние да имаме вяра, че фантазиите са постижими. Не всеки има опция да работи с хора, спечелили софтуерен „ Оскар “ и софтуерна премия Emmy.

- Кой е съветът, който най-вече обичате да давате?

- Любимият ми съвет за всяка обстановка е, че всичко е постижимо с неизменност и добър проект. В живота няма къси пътища към стабилно благополучие и триумфи. Дори един триумф да наподобява незабавен, повече от несъмнено е, че до този миг са довели години подготовка.

- Кои за вас са специалностите на бъдещето?

- Не се считам за специалист футурист, само че ще предположа, че всяка професионална активност, която не може да бъде програмирана и осъществена от машина толкоз качествено и бързо или толкоз забавно и въздействащо, колкото човек би могъл, е евентуална специалност на бъдещето. Професиите, свързани с откривателска активност, надали ще бъдат изместени от машини и затова ще останат за бъдещето. Не мога да си показва, че в миналото машини ще могат да мечтаят.

Владимир Ампов – Графа:

- Смятате ли, че изкуството може да бъде идеята, зад която да застанете? В какъв аспект?

- Не единствено считам изкуството за идея – то е идеята на живота ми въобще. Имах голямото благополучие и привилегия да пея в детския хор на БНР до 19-годишна възраст. Певческото изкуство бе моя персонална, а и професионална идея 10 години. Отделях голяма част от времето и целите си за подготовки, концерти и турнета. Днес като част от Chaos още веднъж работя за идеята на изкуството, само че към този момент не за театралното, а за изобразителното. Chaos основава екосистема от софтуерни принадлежности и услуги, които оказват помощ на 3D дизайнери, визуализатори и художници да осъществят концепциите си свободно и по най-хубавия метод. В Chaos подкрепяме разнообразни начинания за студенти и млади експерти. Например, с цел да не се прекъсва образованието по време на първия международен локдаун през 2020 година, Chaos подари 5800 безвъзмездни студентски лиценза за продуктите ни на 137 университета по целия свят. Общата им стойност бе над 1 млн. лева Освен поддръжка в изключителни обстановки ние постоянно предоставяме нашия уеб страница и канали в обществените мрежи като поле за изява на студенти от целия свят. Съвместните ни планове отварят пред тях вратите за професионална реализация в световноизвестни и влиятелни студиа като MPC и ILM.

- Кои са вашите три основни качества на виновен бизнес водач?

- Отговорният бизнес водач може да бъде разказан с качествата на сполучливия бизнес водач. Професионалната литература по тематиката предлага голям брой модели и избрания, само че с мен най-добре резонира теорията за достоверното водачество на Бил Джордж. Трите основни качества, които аз самата бих избрала от този модел като водещи, са преди всичко безкомпромисно следване на персоналните полезности, или простичко казано – моралният компас. Ако моралният компас на водача постоянно си мени Севера, това несъмнено не е нито стабилно, нито отговорно лидерско държание. Второто основно качество на виновния водач е да бъде кадърен на емпатия – да умее да разпознава, зачита и ръководи както личните си, по този начин и страстите на сътрудниците си от екипа. На трето място слагам самодисциплината. Отговорният водач е постоянен, а стабилността посредством самодисциплина дава силата да вземаш и устойчиви решения по пътя към триумфа, който си начертал.

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР