Според секретаря на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана

...
Според секретаря на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана
Коментари Харесай

Олексий Данилов за АЕЦ Запорожие: Не знаем какво става там

Според секретаря на украинския Съвет за национална сигурност и защита държавното управление в Киев към момента не е изцяло наясно със обстановката в АЕЦ " Запорожие ", в това число с евентуалните закани, въпреки продължаващата ревизия там от екип на МААЕ, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В изявление за осведомителната организация Олексий Данилов през днешния ден прикани интернационалната общественост за спомагателна поддръжка

за демилитаризирането на зоната към тази най-голяма в Европа нуклеарна електроцентрала. " Не знаем какво става там, дали тя е минирана от руснаците, или не ", сподели Данилов, говорейки в строго охранявана постройка в центъра на Киев, чиито входове и прозорци са покрити с торби с пясък.

" Искам да подчертая, че това е предизвикателство за целия свят

- по какъв начин да бъде обезопасена тази нуклеарна апаратура. Ако международната общественост ни сътрудничи по този въпрос, ще бъдем доста признателни ", добави той.

Електроцентралата, която бе завладяна от съветските войски съвсем незабавно след нахлуването им през февруари в Украйна ,

към момента се ръководи от украински личен състав и остава обвързвана с енергийната система на Украйна. По думите на Данилов с наближаването на зимата Украйна взема ограничения да обезпечи подаването на ток за страната, ако връзката с АЕЦ " Запорожие " бъде прекратена.

Пред АП той удостовери, че Киев няма желание да договаря с Москва за мир ,

до момента в който украински територии са под съветска окупация. Според него дори и Путин да почине, това няма да значи завършек на войната, тъй като " има доста хора ", които желаят тя да продължава. Данилов посочи, че " доста съветски олигарси и хора от съветското управление вършат огромни пари " от войната.

Съветът за национална сигурност и защита на Украйна, ръководен от президента Володимир Зеленски ,

включва министрите на защитата, на вътрешните и външните работи, както и началник-щаба на въоръжените сили и шефа на разузнаването.

За основаване на демилитаризирана зона към централата приканва и украинският президент Володимир Зеленски .

Днес той сподели, че още преди за Зопорожката АЕЦ да заминат инспекторите на МААЕ, той се е бил договорил с генералния секретар на организацията на Организация на обединените нации Рафаел Гроси, че към централата би трябвало да има демилитаризирана зона, заяви Би Би Си. Затова Зеленски е отчаян, че МААЕ не приканва за евакуиране оттова на съветските военни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР