Според руснаци, които са пристигнали в Грузия през руско-грузинската сухопътна

...
Според руснаци, които са пристигнали в Грузия през руско-грузинската сухопътна
Коментари Харесай

Опашки на границата между Русия и Грузия

Според руснаци, които са пристигнали в Грузия през руско-грузинската сухопътна граница и са били интервюирани от Би Би Си, опашката от коли е дълга повече от шест километра на Граничен контролно-пропусквателен пункт Горен Ларс от съветската страна, заяви кореспондентът на Би Би Си от Тбилиси.

Някои, с цел да стигнат по-бързо до Грузия, даже минават на колела поради забраната за прекосяване на границата пешком.

" Хората споделят, че стоят от два през нощта. Аз стоях от девет сутринта и минах по-бързо, тъй като, както виждате, използвах по-лесен транспорт ", споделя гражданин на Воронеж, който мина през ГКПП-то на границата с велосипед късно вечерта в четвъртък.

Той споделя, че идва в Грузия за първи път, страхувайки се от готовност.

" Засега ще наема апартамент, след това ще забележим. Все отново съм късметлия, тъй като мога да работя повече или по-малко отдалечено ", споделя той.

Всички руснаци, с които Би Би Си беседва, откакто са минали границата в четвъртък вечерта, избират да не разкриват имената си. Мнозинството посочват обявената там частична мобилизация като причина за напускането на Русия. Според млада двойка, пристигнала в Грузия, те са взели решението да изоставен Русия доста бързо.

" Наскоро бяхме тук в Грузия на отмора. И в този момент се върнахме още веднъж. Така че ще продължим да учим в Грузия ", споделя индивидът, който се опасява да даде освен фамилното си, само че даже и личното си име.

" Последния път минахме границата за към час, а в този момент ни лиши към 12 часа ", отбелязва той

В същото време, съгласно него, съветските граничари са задавали малко въпроси и много елементарно са пропущали всички, до момента в който няколко души, евентуално от Северен Кавказ, са били ситуирани на границата с Грузия.

Той приказва внимателно за войната с Украйна, макар анонимността си.

" Всички мои другари и аз сме срещу (войната в Украйна), само че както се оказа, няколко години живяхме в собствен личен вакуум и смятахме, че имаме съответно общество, което вижда причинно-следствената връзка на протичащото се. Но когато стартира стягането, всичко, което се случи на 24 февруари, мнозина демонстрираха лицата си ", споделя той.

Някои от влезлите в Грузия руснаци по принцип заобикалят въпроси за войната в Украйна.

" Аз нищо не мисля. Това, което мисля или не мисля, няма да промени нищо ", споделя юноша с необятна усмивка. Казва, че за първи път е освен в Грузия, само че и в чужбина изобщо.

В разнообразни групи, основани в обществените мрежи, руснаците, които се пробват да влязат в Грузия, не престават да пишат за тапи на границата и великански опашки. Дълги опашки на изходите от Русия след оповестяването на частична готовност се виждат и на публикувани видеозаписи.

Междувременно представителят на съветския президент Дмитрий Песков сподели по-рано, че информацията за наплив на летищата и пропускателните пунктове е мощно пресилена. Службата по приходите на Министерството на финансите на Грузия също сподели в четвъртък, че няма внезапна разлика и растеж сред броя на хората, влизащи и излизащи през държавната граница на Грузия през последните 10 дни.

Ведомството оповестява, че митническият пункт Казбеги от грузинската страна на руско-грузинската сухопътна граница работи непрестанно 24 часа в денонощието и приканва медиите да се въздържат от разпространяване на погрешна и непроверена информация.

Финландия съобщи в четвъртък, че обмисля да забрани на множеството руснаци да влизат в страната, защото трафикът през границата от източната съседка се е " засилил " след указа на президента Владимир Путин за частична военна готовност, предава Ройтерс.

Финландските сухопътни гранични пунктове остават измежду дребното пунктове за влизане в Европа за руснаците, откакто поредност от западни страни затвориха както физическите граници, по този начин и въздушното си пространство за съветски самолети в отговор на съветската инвазия в Украйна.

Премиерът Сана Марин сподели в четвъртък, че държавното управление прави оценка рисковете, подбудени от лица, пътуващи през Финландия, и обмисля способи за внезапно понижаване на съветския пренос.

" Волята на държавното управление е доста ясна, ние имаме вяра, че съветският туризъм (към Финландия) би трябвало да бъде спрян, както и преносът през Финландия ", сподели Марин пред кореспонденти.

" Вярвам, че обстановката би трябвало да бъде преоценена след вчерашните вести ", добави тя, имайки поради частичната готовност.

Изявлението на съветския президент породи опасения, че на някои мъже в боеспособна възраст няма да бъде разрешено да изоставен Русия.

Финландия избра да резервира границата си с Русия отворена след нахлуването на Москва в Украйна на 24 февруари, макар че понижи броя на консулските срещи, налични за съветски жители, искащи визи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР