Според руснаци, които са пристигнали в Грузия през руско-грузинската сухопътна

...
Според руснаци, които са пристигнали в Грузия през руско-грузинската сухопътна
Коментари Харесай

Опашки на границата между Русия и Грузия

Според руснаци, които са пристигнали в Грузия през руско-грузинската сухопътна граница и са били интервюирани от BBC, опашката от коли е дълга повече от шест километра на Граничен контролно-пропусквателен пункт Горен Ларс от съветската страна, заяви кореспондентът на Би Би Си от Тбилиси.

Някои, с цел да стигнат по-бързо до Грузия, даже минават на колела заради възбраната за прекосяване на границата пешком.

" Хората споделят, че стоят от два през нощта. Аз стоях от девет сутринта и минах по-бързо, тъй като, както виждате, използвах по-лесен транспорт ", споделя гражданин на Воронеж, който мина през ГКПП-то на границата с велосипед късно вечерта в четвъртък.

Той споделя, че идва в Грузия за първи път, страхувайки се от готовност.

" Засега ще наема апартамент, след това ще забележим. Все отново съм късметлия, тъй като мога да работя повече или по-малко отдалечено ", споделя той.

Всички руснаци, с които Би Би Си беседва, откакто са минали границата в четвъртък вечерта, избират да не разкриват имената си. Мнозинството показват като причина за напускането на Русия. Според млада двойка, пристигнала в Грузия, те са взели решението да изоставен Русия доста бързо.

" Наскоро бяхме тук в Грузия на отмора. И в този момент се върнахме още веднъж. Така че ще продължим да учим в Грузия ", споделя индивидът, който се опасява да даде освен фамилното си, само че даже и личното си име.

" Последния път минахме границата за към час, а в този момент ни лиши към 12 часа ", отбелязва той

В същото време, съгласно него, съветските граничари са задавали малко въпроси и много елементарно са пропущали всички, до момента в който няколко души, евентуално от Северен Кавказ, са били ситуирани на границата с Грузия.

Той приказва внимателно за войната с Украйна, макар анонимността си.

" Всички мои другари и аз сме срещу (войната в Украйна), само че както се оказа, няколко години живяхме в собствен личен вакуум и смятахме, че имаме съответно общество, което вижда причинно-следствената връзка на протичащото се. Но когато стартира стягането, всичко, което се случи на 24 февруари, мнозина демонстрираха лицата си ", споделя той.

Някои от влезлите в Грузия руснаци по принцип заобикалят въпроси за войната в Украйна.

" Аз нищо не мисля. Това, което мисля или не мисля, няма да промени нищо ", споделя юноша с необятна усмивка. Казва, че за първи път е освен в Грузия, само че и в чужбина изобщо.

В разнообразни групи, основани в обществените мрежи, руснаците, които се пробват да влязат в Грузия, не престават да пишат за тапи на границата и великански опашки. Дълги опашки на изходите от Русия след оповестяването на частична готовност се виждат и на публикувани видеозаписи.

Междувременно представителят на съветския президент Дмитрий Песков сподели по-рано, че информацията за и пропускателните пунктове е мощно пресилена. Службата по приходите на Министерството на финансите на Грузия също сподели в четвъртък, че няма внезапна разлика и растеж сред броя на хората, влизащи и излизащи през държавната граница на Грузия през последните 10 дни.

Ведомството оповестява, че митническият пункт Казбеги от грузинската страна на руско-грузинската сухопътна граница работи непрестанно 24 часа в денонощието и приканва медиите да се въздържат от разпространяване на погрешна и непроверена информация.

Финландия съобщи в четвъртък, че обмисля да забрани на множеството руснаци да влизат в страната , защото трафикът през границата от източната съседка се е " засилил " след указа на президента Владимир Путин за частична военна готовност, предава Ройтерс.

Финландските сухопътни гранични пунктове остават измежду дребното пунктове за влизане в Европа за руснаците , откакто поредност от западни страни затвориха както физическите граници, по този начин и въздушното си пространство за съветски самолети в отговор на съветската инвазия в Украйна.

Премиерът Сана Марин сподели в четвъртък, че държавното управление прави оценка рисковете, подбудени от лица, пътуващи през Финландия, и обмисля способи за внезапно понижаване на съветския пренос.

" Волята на държавното управление е доста ясна, ние имаме вяра, че съветският туризъм (към Финландия) би трябвало да бъде спрян, както и преносът през Финландия ", сподели Марин пред кореспонденти.

" Вярвам, че обстановката би трябвало да бъде преоценена след вчерашните вести ", добави тя, имайки поради частичната готовност.

Изявлението на съветския президент породи опасения, че на някои мъже в боеспособна възраст няма да бъде разрешено да изоставен Русия.

Финландия избра да резервира границата си с Русия отворена след нахлуването на Москва в Украйна на 24 февруари, макар че понижи броя на консулските срещи, налични за съветски жители, искащи визи.
 Финландия желае от Европейска комисия да забрани и туристическите визи за руснаците
Финландия желае от Европейска комисия да забрани и туристическите визи за руснаците

Нови ограничения

Въпреки че трафикът от Русия е по-натоварен от естественото, граничните чиновници споделиха в изказване, че той не се е трансформирал " обезпокоително " през последните дни спрямо времето преди пандемията.

В изказването се предизвестява, че в обществените медии се популяризира " неточна и подвеждаща " информация.

34-годишен руснак на име Никита, който не назова фамилното си име, сподели пред Ройтерс, че отива на отмора в Южна Европа и сподели, че не е сигурен дали ще се върне в Русия.

" Ще взема решението, когато съм там ", сподели той при прекосяване на границата.

Гранични чиновници споделиха на Ройтерс, че забележителна част от идващите руснаци пътуват с туристически визи. Туристите би трябвало да показват визи и документи, които потвърждават по-нататъшните им направления, като да вземем за пример самолетни билети, хотелски резервации или покана от другар.

Докато туристите могат правдиво да покажат проекти за връщане, като билети за връщане, граничната защита не може да ревизира дали в действителност възнамеряват да се върнат, сподели пред Ройтерс Елиас Лайне, заместник-началник на граничната станция Ваалимаа.

Естония, Латвия, Литва и Полша, другите страни от Европейски Съюз, които граничат с съветска територия, започнаха да връщат съветски жители от граничните пунктове в среднощ в понеделник, откакто

Трите балтийски страни оповестиха, че, бягащи от мобилизацията, споделиха техните министри в сряда.

В Норвегия няма промени в броя на преминаващите руснаци, сподели представител на полицията пред Ройтерс. Норвегия не е член на Европейски Съюз.
 ISW: Твърдият метод на Кремъл за готовност отблъсква руснаците
ISW: Твърдият метод на Кремъл за готовност отблъсква руснаците

Въпреки поръчките на Москва, се оказва, че се сортират всевъзможни хора за войната в Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР