Според резултатите от проучването българите не инвестират, масово не спестяват

...
Според резултатите от проучването българите не инвестират, масово не спестяват
Коментари Харесай

Живот от заплата до заплата: Българите не инвестират, не пестят и пари

" Според резултатите от изследването българите не влагат, всеобщо не икономисват и не мислят дълготрайно за финансовото си успокоение и възстановяване на живот ", разяснява Георги Захариев, изпълнителен шеф на " Файнънс академи ". Допитването е на проучвателен център " Тренд " по поръчка на организацията и е за финансовата просветеност и капиталовите привички в България. В него са взели участие 1008 души над 18 години. Проведено е сред 1 и 7 декември 2023 година

По думите на Захариев българите разчитат на живот от заплата до заплата и/или пенсия и не се грижат за повишението на стандарта си. " За да достигнем средноевропейския стандарт на живот, е нужно да предприемем ефикасни дейности в посока повишение на финансовата просветеност или ще продължим да бъдем в дъното на Европа по стандарт на живот ", добави той.

  " В развитите страни към този момент е известно, че основаването на финансово успокоение и благоденствие не е функционалност на заплатата, а на положителни персонални финансови познания, умения, както и създаване и ръководство на финансови активи ", означи още шефът. 

84 % от българите разчитат единствено на приходи от заплата и/или пенсия и не икономисват, оповестяват от организацията " Finance Academy ".

Според данните 90 % от интервюираните показват, че не влагат, а единствено 7 % влагат при приблизително 24 % за Европейски Съюз, допълват от Българска телеграфна агенция. 73 % не икономисват пари, вършат го 22 %. Проучването демонстрира, че единствено 7 % имат вяра, че повишение на налозите ще увеличи качеството им на живот.

29 % от участвалите в допитването правят оценка персоналния си стандарт на живот като по-скоро невисок. Малко над половината го дефинират за междинен – 52 %, 4 % показват, че имат по-скоро висок стандарт на живот.

 
Данните демонстрират още, че 55 % от интервюираните не употребяват онлайн банкиране, а 44 % употребяват. 16 % споделят, че биха употребявали електронни пари вместо печатни.

39 на 100 от участвалите в изследването чакат живота им да остане същия и през новата година, до момента в който 32 на 100 са по-скоро оптимисти и чакат повишение на стандарта си на живот.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР