Според рейтинговата агенция България постепенно напредва в усилията си за

...
Според рейтинговата агенция България постепенно напредва в усилията си за
Коментари Харесай

”Стандарт енд Пуърс”: България напредва за влизане в еврозоната, не е ясно дали ще е на 1 януари 2024 г.

Според рейтинговата организация България последователно напредва в напъните си за влизане в еврозоната, само че остава неразбираемо дали ще получи участие от 1 януари 2024 година заради няколко спънки.

 

Успешното присъединение на страната ще отстрани валутния риск по отношение на еврото в стопанската система, ще усъвършенства достъпа на страната до европейските финансови пазари и ще разреши на локалните търговски банки директен достъп до ресурсите на Европейската централна банка.

 

В момента обаче България е с близо 15% инфлация, което съгласно " Стандарт енд Пуърс " може да усложни задачата за покриване на критериите за конвергенция при този индикатор през идната година.

 

Вътрешнополитическата неустановеност в страната продължава, което усложнява процеса на подготовка за присъединение към еврозоната.

 

Агенцията би повишила кредитния ни рейтинг при присъединението ни към еврозоната, както и при значително усъвършенстване на външната позиция на България и би го намалила, в случай че икономическите вероятности на България се влошат доста по отношение на сегашните им упования.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР