Според решенията на съда ЦИК има компетентност за постановяване на

...
Според решенията на съда ЦИК има компетентност за постановяване на
Коментари Харесай

Драма до последно! ЦИК заплете мистерията с гласуването: Докладът на ДАНС беше достатъчен, за да…

Според решенията на съда ЦИК има подготвеност за постановяване на обжалваното решение, заради което изказванията за неговата незначителност са неоснователни. Към момента на вземането на обжалваното решение и все още на постановяване на решенията на Върховен административен съд липсва съответно издадено решение от способените органи по смисъла на член 213А, алинея 2 от Изборния кодекс, заради което решението на ЦИК в частта за осъществяване на изборите на 29 октомври, е вярно и законосъобразно. Това съобщи на брифинг ръководителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова във връзка обжалването на решението на комисията на първия тур на изборите да няма машинно гласоподаване.
Според решенията на Върховен административен съд за осъществяване на втори тур на 5 ноември с машинно гласоподаване би трябвало да се изпълнят условията на закона и да бъде осъществена законосъобразна процедура по засвидетелствуване на сходство от способените органи съгласно претекстовете на правосъдните решения, добави тя.
Нейкова посочи, че Върховен административен съд приема, че способният орган е министърът на електронното ръководство, а не негов заместител, както в тази ситуация са делегирани пълномощия.
„ Много молим да не се интерпретират правосъдните решения по метод, друг от техния смисъл “, прикани тя.
ЦИК е в преписка с Министерство на електронното ръководство, Български институт по метрология и Българския институт по стандартизация. Изискана е информация какви дейности ще бъдат подхванати, с цел да бъде изпълнено правосъдното решение.
Очаква се незабавно да бъде предоставена методика за засвидетелствуване на сходството, одобрена от способените органи.
„ Нека умерено всеки да си прави работата, с цел да може да се провеждат изборите на 5 ноември без ненужно напрежение и без основаване на безпричинно напрежение “, прикани ръководителят на комисията.
„ ЦИК ползва закона съгласно точния смисъл на наредбите на Изборния кодекс “, увери тя.
Трябват незабавни дейности, с цел да може в неделя да се гласоподава с машини, съобщи Нейкова.
„ Всичко зависи от това трите институции по кое време ще правят всички дейности, с цел да имаме законосъобразна процедура, което е условието на закона да има машинно гласоподаване “, добави тя.
Тя уточни, че от страна на ЦИК има подготвеност. „ За какъв период можем да приказва, друг от незабавно? “, попита тя.
„ Оценка на отчета на ДАНС аз няма да си разреша да направя. Но той съдържа задоволително информация, която да буди съмнение в изборния развой “, сподели Нейкова по отношение на скандалния отчет на ДАНС за машинното гласоподаване.
„ Машините за гласоподаване имаха подготвеност да бъдат превозени до изборните секции. Дори бяха превозени. Няма никакво съображение да се твърди, че поради типа избори ЦИК не е била в подготвеност да обезпечи машинно гласоподаване “, изясни Нейкова.
Тя уточни, че няма да има основаване на нов програмен продукт на машините, само че ще има нова процедура по доверено създаване на изходния код и нов хеш код, който ще се генерира вследствие на тази процедура.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР