Според проучвания Собянин ще спечели с 50 пр. пункта пред

...
Според проучвания Собянин ще спечели с 50 пр. пункта пред
Коментари Харесай

Неизбежният кмет на Москва

Според изследвания Собянин ще завоюва с 50 прочие пункта пред втория претендент

Още по тематиката
Краят на неуязвимия Путин

Недоволството от пенсионната промяна няма да събори Путин. Но ще усложни последния му мандат
7 сеп 2018
Трудната спортна дипломация на Путин

Домакинството на международното състезание по футбол няма да промени имиджа на съветския президент в западния свят
14 юни 2018 На 9 август московчани ще избират кой ще е идващият кмет на съветската столица. Изборите обаче са напълно проформа, защото името на спечелилия се знае от месеци насам – досегашния кмет на града, някогашен шеф на политическия кабинет на Владимир Путин и зам. министър-председател в интервала 2008-2010 година Сергей Собянин.

Конкуренцията на Собянин на практика липсва. Причините за това са няколко – от една страна, е медийното отразяване, което е напълно в интерес на Собянин, от друга – нито един от останалите претенденти не съумя да изпъкне, от трета – изборната интензивност се чака да бъде под 30%. Така Москва най-вероятно ще продължи да бъде ръководена от Собянин и косвено от Путин.

Как се става кмет

" Предимствата на Собянин са толкоз явни, че надали може да се случи нещо, което да скапе позитивния имидж на " демокрацията на Путин ", разяснява пред Financial Times шефът на самостоятелната социологическа организация Levada Лев Гудков. Въпреки че от края на предишния месец в Русия има всеобщи митинги поради предлагането на ръководещите пенсионната възраст да бъде качена, това едва ли ще се отрази на резултатите от неделната конкуренция.

Единствената опасност за Собянин би била в лицето на известния опозиционен водач Алексей Навални. Той бързо беше изкаран от картинката, защото предходната седмица получи присъда от 30 дни затвор за проведен през януари митинг. Популярната версия е, че издаването на присъдата преднамерено е забавено, с цел да не може Навални да взе участие на изборите. През 2013 година опозиционерът завоюва една трета от вота и за смут на " Единна Русия " за малко не стана кмет на Москва.

Освен това съгласно прогнозите на две обособени изследвания, извършени от съветската ВЦИОМ, Собянин ще получи сред 65 и 70% от вота на столичани. Най-близо до Собянин е безпартийният Вадим Кумин с по-малко от 14%. FT отбелязва, че повода за преднината на досегашния кмет е добре спонсорираната му рекламна акция, както и лимитираното медийно показване на останалите претенденти. По думите на Кумин през миналата седмица името на Собянин е упоменато 8800 пъти по медийните канали, до момента в който всички останали претенденти общо са упоменати едвам 850 пъти.

Популярността на Собянин е директен резултат и на бюджета от 3.5 милиарда $ за последния му мандат. Според FT по проект бюджетът е бил 2 милиарда $. В рамките на предходния му мандат са издигнати 93 км пътища, реновирана е половин млн. кв.м павирана настилка, усъвършенствана е била и градската инфраструктура.

" Той е отличен кмет поради това, което направи за града ", разяснява пред изданието един от 10-те хиляди млади доброволци на предизборната акция.

Но до момента в който за момента проектите на Путин и " Единна Русия " да наподобяват осъществими, бъдещето не е толкоз безоблачно. Според изследвания изборната интензивност в столицата се чака да бъде малко под 30%, а това може да се пояснява като сигнал на растящата политическа незаинтересованост в страната. Избори по време на митинги

В Русия ще се проведат районни и локални избори в неделя на фона на рецензиите към ръководещите по отношение на утвърдените проекти за повишение на пенсионната възраст. Според анализаторите огромният въпрос в този момент е дали публичното неодобрение към партията " Единна Русия " ще се отрази на вота. Кметът на Москва Сергей Собянин се разграничи от държавното управление, кандидатирайки се като самостоятелен. Същевременно за деня на изборите са планувани нови митинги против пенсионната промяна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР