Според проучването Кълъчдароглу ще спечели 53,4 на сто от гласовете

...
Според проучването Кълъчдароглу ще спечели 53,4 на сто от гласовете
Коментари Харесай

Проучване в Турция дава изборна победа на първи тур за опонента на Ердоган

Според изследването Кълъчдароглу ще завоюва 53,4 на 100 от гласовете на първия тур като претендент на Националния алианс - коалиция на шест опозиционни политически сили.

Анкетата е била осъществена на 1 и 2 април измежду 2864 души от 24 турски окръга (от общо 81).

В отговор на въпроса за кого от четиримата претенденти ще гласоподават Кълъчдароглу събира 53,4 на 100 против 43,2 на 100 за сегашния президент Реджеп Тайип Ердоган след разпределението на гласовете на колебаещите се гласоподаватели. Другите двама претенденти - Мухарем Индже и Синан Оган получават надлежно 2,1 и 1,3 %.

Ако въпреки всичко се стигне до втори тур, 55,2 на 100 биха дали своят вот за Кълъчдароглу, а 44,8 на 100 за Ердоган, сочи изследването.

В средата на март в изявление пред телевизия СиЕнЕн-Тюрк ръководителят на организацията Мурат Гезиджи сподели, че съгласно допитвания от края на февруари преднина има Ердоган. Той предвижда тогава, че изходът от президентския избор ще се реши на балотаж, припомня " Джумхуриет ".

Общо четирима са претендентите на президентските избори на 14 май. Кандидатът за президент би трябвало да получи повече от 50 % от гласовете, с цел да завоюва на първия тур. В противоположен случай се насрочва втори тур сред двамата претенденти, които са получили най-голяма поддръжка. Кандидатът, който получи болшинство от гласовете на втория тур, се избира за президент на Турция за период от пет години.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР