Според проучване на УНИЦЕФ капаните в мрежата засягат все повече

...
Според проучване на УНИЦЕФ капаните в мрежата засягат все повече
Коментари Харесай

Интернет опасности: Все повече деца стават жертва на онлайн насилие

Според изследване на УНИЦЕФ клопките в мрежата засягат от ден на ден деца. Какви опасности крие още интернет и кои са хората, които се борят с тях?

Заради пандемията и тази образователна година Илина Дойчинова прекарва повече време пред компютъра, в сравнение с в класната стая. Чрез екрана и едно на пръв взор безобидно приложение за дизайн на дрехи, ученичката влиза в онлайн връзка с един от потребителите.

„ Ние си говорихме. Аз му написах, че съм на девет. Не съм давала подробни персонални данни и тъй като той не знаеше от кое място съм, не тъкмо ме заплаши и ме помоли за едно нещо, което не мога в този момент да споделя “, споделя момичето.

„ Ситуацията е такава, че тя е получила неприлични фотоси и известия от човек, който тя не знае кой е. Тогава седнахме с нея и съществено поговорихме “, споделя майка й Теодора Върбанова.

Най-често децата попадат на закани, обиди или унизителни мнения в обществените мрежи. Ако не знаят по какъв начин да се предпазят, депресията е най-малкото следствие.

„ Когато децата се застояха у дома около онлайн образованието, разбрах аз самата какъв брой малко знам за интернет “, споделя майката на Илина.

УНИЦЕФ и няколко младежи към този момент създават мобилно приложение, което да оказва помощ на по-малките да употребяват интернет по безвреден метод.

„ Идеята е, че те ще играят онлайн игри, ще има куизове, анимации, видео. Това са форматите, които са атрактивни за тях и те ще учат, до момента в който играят “, споделя Ивайло Спасов от организацията.

„ Въпреки че си мислим, че сме изцяло анонимни в интернет, не сме. Информацията ни е на всички места. Един спор в онлайн пространството доста елементарно може да се трансформира в спор на улицата “, добавя Юлиан Караджов.

Каузата на Юлиан, който е част от създаването на приложението, е да помогне на младите да се оправят с епидемията, която се шири онлайн - подправените вести.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР