Според проучване на Министерството на здравеопазването на Нова Зеландия, употребата

...
Според проучване на Министерството на здравеопазването на Нова Зеландия, употребата
Коментари Харесай

Проучване от Нова Зеландия: Вейпингът намалява броя на пушачите | Наскоро страната обяви радикални мерки срещу цигарите, подкрепяйки преминаването към бездимни алтернативи

Според изследване на Министерството на здравеопазването на Нова Зеландия, използването на електронни цигари оказва помощ за понижаване на броя на пушачите.

Последни данни от проучване на казуса с пушенето измежду маорите сочат, че процентът на пушачите измежду тях е намалял с над 6% единствено за 2 години. Сред коренното население на острова, което е измежду най-уязвимите групи, се поставят големи старания за понижаване на пушенето и един от употребяваните способи е посредством замяната им с по-малко рискови бездимни други възможности.

„ Имаме доказателство, че използването на електронни цигари понижава % на тютюнопушенето. Пушачите са намалели от 28% през 2019/2020 година до 22% измежду възрастните маори през днешния ден “, споделя Дебора Харт от неправителствената организация за битка с тютюнопушенето ASH.

Неотдавна страната разгласи радикални ограничения, които ще доведат до оформянето на първо потомство без пушек – след признатите неотдавна регулации, 14-годишните през днешния ден младежи в никакъв случай няма да могат да си купят цигари. В същото време проектът за превръщането на Нова Зеландия в първия Остров без пушек планува акция в поддръжка на бездимните устройства за набиране на никотин, която се показва в препоръки към пушачите да преминат към по-малко рискови артикули, каквито са електронните цигари и устройствата с нагряване на тютюн, като IQOS, в случай че не могат да се откажат от никотина.

„ В последните няколко години следим, че хората минават от доста нездравословно пушене на цигари към доста по-малко нездравословни артикули за доставка на никотин и това ще продължи да се случва “, предвижда Дебора Харт.

„ Данните от здравните изследвания на Министерството на здравеопазването за интервала 2020-2021 година демонстрират, че има съвсем тъкмо сходство сред пушачите, които са спрели да пушат всекидневно и тези, които са минали на електронни цигари “, показва и доктор Марева Гловър, академик по въпросите на държанието и водещ специалист по тютюна и прекъсването на тютюнопушенето. Усилията на държавното управление и организациите за битка с пушенето към този момент дават резултат и измежду най-уязвимиге групи, а крайната цел в резултат на политиката за намаляването на вредата е да падне и процентът на диагнозите, свързани с тютюнопушене като рак, сърдечносъдови болести, ХОББ и други.

Пациенти благодарят на лекарите в Австралия за съвета

„ Спри или размени цигарите “

Вейпингът има основна роля в помощта за отвод от пушене от страна на лекарите, считат и в прилежаща Австралия.

„ Всички ефикасни способи за битка с пушенето би трябвало да бъдат поставени на масата. Вейпингът е най-ефективното средство за отричане от цигарите. Намаляването на вредата от тютюнопушенето с по-безопасни никотинови артикули, е спомагателен, основан на доказателства инструмент за подкрепяне на пушачите да се откажат и постоянно работи там, където други лекувания са се провалили “, споделя доктор Колин Менделсон, ръководител на Австралийската асоциация за понижаване на вредата от тютюнопушенето.

Пушачите, които минават към вейпинг, имат усъвършенствано здраве, понижават излагането на отрови, икономисват пари и се усещат по-добре.

„ Мнозина от лекарите остават осведомително заблудени за изгодите от бездимните артикули с понижена щета спрямо продължаващото пушене. Австралийските общопрактикуващи лекари, които са почнали да предписват вейпинга като помощ за прекъсване на цигарите, получават доста добра противоположна връзка от пациентите си “, уточни специалистът по време на международния конгрес Virtal E-cigarette Summit, който следи последните нови научни данни и практиките, свързани с продуктите с понижен риск. „ Вейпингът ми върна живота “, „ Мога да търча след детето си “, „ Отново имам усет и подушване “, са единствено част от отзивите, които австралийските джипита получават от пациентите си - някогашни пушачи.

По-малко хора в болница, след 30% спад на пушенето в Япония

Един от положителните образци за сполучливо прекосяване към други възможности без горене е Япония. През 2005 година там пушачи са 49% от мъжете и 14% от дамите. За 10 години статистиката се трансформира на 18,2% от общото население, а спадът в % се форсира след навлизането на устройствата за нагряване на тютюн като IQOS.

Именно когато нагреваемите устройства са пуснати на локално равнище, процентът на тютюнопушене стартира доста да понижава - до 30 % в границите на 3-4 години.

Данните от Национално здравно изследване за 2019 година демонстрират, че 76% от потребителите на тези устройства в Япония, са минали изцяло на тях и са спряли напълно пушенето на цигари. Последното изследване в страната пък сподели понижаване в броя на хоспитализациите, което е и търсеният резултат от политиката за понижаване на вредата в международен проект.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР