Според проучване на Харвардския университет, започнало през далечната 1938 година,

...
Според проучване на Харвардския университет, започнало през далечната 1938 година,
Коментари Харесай

Трите типа приятелство и защо се нуждаем от всички тях

Според изследване на Харвардския университет, почнало през далечната 1938 година, най-важни за човешкото благополучие са позитивните взаимоотношения – и изключително другарствата, написа CNBC.

Поддържането на дългогодишни, постоянни другарства е една от седемте практики на хората, които водят благополучен и здравословен живот, откриват учените. Всяко другарство наподобява по друг метод – по този начин и би трябвало да бъде.

Известният гръцки мъдрец Аристотел свежда другарствата, които завързваме с близките, до три типа, всеки от които ни е нужен, с цел да се усещаме пълноценни, счита професор Артър Брукс от Харвардския университет, който води образование за ръководство на щастието.

Трите вида другарство и за какво се нуждаем от всички тях

Трите вида другарство съгласно Аристотел, за които Брукс написа в книгата си „ The Best Friends Can Do Nothing For you ” и приказва в своя курс, са:
Основани на взаимната полза.
Това са позитивните взаимоотношения, които поддържаме с хора на работното място. По темперамент те наподобяват транзакция, споделя Брукс.
Основани на взаимното наслаждение. 
Тези другарства са плод на взаимно удивление, от което и двете страни черпят наслаждение. Ако единият човек намира другия за занимателен, забавен или прелестен, другарството посред им най-вероятно е от втория вид.
„ Идеалното “ другарство.
Според Аристотел идеални са другарствата сред хора, които споделят обичта си към нещо и то не просто ги сближава, само че и ги прави по-добродетелни. Тези взаимоотношения не се дължат на взаимна полза или наслаждение, а на устрема към взаимни помощ и поддръжка.

Приятелствата от първия вид не всеки път са от най-удовлетворяващите, а от втория постоянно не се задълбочават оттатък споделените ползи – само че и двата са значими. Те „ нормално не носят продължително благополучие и комфорт “, само че са потребни за житейското ни развиване, споделя Брукс. Затова „ не можем да си позволим да ги излагаме на риск посредством борби, сложни диалози или фамилиарност “, прибавя той. 

По тази причина мощно се нуждаем и от „ съвършените “ другарства, които ни носят същинско задоволство. „ Дори да не бихте могли да опишете с думи едно такова другарство, евентуално познавате възприятието, което то носи “, написа Брукс.

Перфектните другарства постоянно включват споделена любов към нещо оттатък двамата души, било то трансцендентно (като религията), или просто занимателно (като бейзбола), само че не зависят от работа, пари или упоритост.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР