Според програмата за наблюдение DETER на националната космическа агенция сателитното

...
Според програмата за наблюдение DETER на националната космическа агенция сателитното
Коментари Харесай

Обезлесяването на Амазонка намалява с 30%

Според програмата за наблюдаване DETER на националната галактическа организация сателитното наблюдаване е открило, че от януари до май в бразилския дял от най-голямата тропическа гора в света са унищожени 1 986 кв. км горски масиви, което е по-малко спрямо 2 867 кв. км за същия интервал през 2022 година Това заяви Агенция Франс Прес.

Данните на галактическата агенция са добра вест за природозащитниците, които разпореждат очаквания на левия деец Лула. Той встъпи в служба на 1 януари, обещавайки да се бори за нулево нелегално обезлесяване след внезапното увеличение на изсичането и пожарите в Амазонка при извънредно десния му предходник Жаир Болсонаро (2019-2022 г.).

При ръководството на Болсонаро, съдружник на мощния бразилски агробизнес бранш, средногодишното обезлесяване в бразилската част на Амазонка се увеличи с повече от 75 % спрямо предходното десетилетие.

Лула означи Световния ден на околната среда в понеделник, като разгласи огромен нов проект за битка с обезлесяването със стотици цели и задания, в това число неотложно изземване на половината от територията, която се експлоатира незаконно за дърводобив, земеделие, минно дело или други действия в предпазени земи.

" Бразилия играе значима роля за салдото на климата на нашата планета, значително с помощта на Амазонка ", уточни Лула.

" Предотвратяването на обезлесяването на Амазонка също по този начин спомага за понижаване на световното стопляне ", сподели бразилският президент.

Експертите споделят, че същинското тестване на новото държавно управление във връзка с обезлесяването ще стартира през идващите месеци, с настъпването на по-сухото време в Амазонка от към юли - обикновено пиков сезон за обезлесяването и горските пожари. Тази седмица администрацията на Лула претърпя редица неуспехи в региона на околната среда от страна на бразилския Конгрес, в който консервативните съперници на Лула имат болшинство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР