Според президента на ЕЦБ Марио Драги новите правила решават трансатлантическите

...
Според президента на ЕЦБ Марио Драги новите правила решават трансатлантическите
Коментари Харесай

Новите капиталови правила ще засегнат най-много европейските банки

Според президента на ЕЦБ Марио Драги новите правила вземат решение трансатлантическите разлики в регулирането на банковия бранш.

Още по тематиката
Водещи страни от Европейски Съюз са срещу новите финансови условия за банките

Според Европейската комисия проектите на комитета в Базел за нови регулации ще понижат конкурентоспособността на европейските финансови институции
12 окт 2016
Крехкото помирение сред Германия и ЕЦБ се пропуква

Президентът на ЕЦБ Марио Драги ще посети Берлин, с цел да изясни политиките си
27 сеп 2016
Нови източници на свежи пари – финансиращите фондове

Какви са другите възможности на банките и финансовите пазари
2 май 2016 Топ интернационалните централни банкери и регулатори реализираха дълго чаканата договорка за новите финансови правила на банките, които ръководителят на Европейската централна банка Марио Драги дефинира като крайна стъпка в промените след финансовата рецесия и които вземат решение трансатлантическите разлики в регулирането на бранша, оповестява Financial Times.

Ефектите

Глобалната промяна ще засегне най-силно европейските банки. Те ще би трябвало да усилят капитала си, в това число и заради други фактори като лимитите, до които най-големите финансови институции могат да се отклоняват от изчисленията за риска на активите от регулаторите (като ипотеките).

Макар че публично с този пакет се стягат разпоредбите " Базел III " върху банковия капитал, банкерите го назовават " Базел IV ", тъй като дефинират новите условия като " доста по-строги ".

" Днешното приемане на промените в " Базел III " е крайгълен камък, който ще направи финансовата рамка по-стабилна и ще усъвършенства доверието в банковата система ", сподели Драги, който е и ръководител на Базелския комитет за банков контрол, определящ разпоредбите за най-големите банки в света.

Драги добави, че пакетът от промени, огромна част от който ще влезе в действие едвам през 2027 година, или две десетилетия след началото на рецесията, " в този момент приключва световната промяна на регулаторната рамка, която стартира след началото на финансовата рецесия ".

Съмнения до последно

Споразумението беше реализирано макар упованията, че свиването на регулациите в Съединени американски щати, стартирано от администрацията на Доналд Тръмп, може да спре или забави спомагателните договорености на Базелския комитет.

Реформите ще значат приблизително нарастване на минималния капитал 12.9% за европейските банки, демонстрират публични оценки от четвъртък на Европейския банков орган (EBA), които са въз основата на данни от 2015 година Увеличението при 12-те най-големи банки от Европейски Съюз ще бъде 15.2%, сочи прогнозата на ЕВА. Франция и Германия се противопоставяха на измененията до предишния месец, тъй като се опасяваха, че те ще ударят банките им непропорционално.

Моделите за изчисление на риска върху заеми, обезпечени с ипотеки, и последващите финансови условия са по-важни за европейските банки, в сравнение с за американските. Това се дължи на обстоятелството, че европейските банки имат повече ипотеки в счетоводните си салда, до момента в който в Съединени американски щати сходни заеми по-често се освобождават посредством секюритизция.

Германската централна банка разказа договорката от четвъртък като такава, която " заинтригуваните страни могат да преживеят ", а шефът на Френската централна банка Франсоа Вилерой съобщи, че е " подготвен да я поддържа ".

Като част от компромиса банките ще имат повече време да одобряват съгласуваните преди този момент правила по какъв начин да пресмятат капитала за комерсиалните си бизнеси. Преди време Франция и Германия се оплакаха, че Съединени американски щати не са ангажирани да приложат изцяло тези правила, които в този момент са отсрочени и ще влязат в действие от 2019 година до 2022 година
Споразумението от четвъртък докара до решение по двегодишно противоречие по противоречиво предписание, което щеше да ограничи способността на банките да употребяват свои вътрешни модели, с цел да правят оценка риска.

Комитетът се е договорил, че рисковото тегло на банките върху даден актив би трябвало да бъде най-малко 72.5% от оценките на регулаторите, генерирани по така наречен стандартизирани модели. Не е реализирано обаче съглашение по какъв начин банките ще третират риска от владеене на държавни облигации.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР