Според предварителните изгладени данни на НСИ, реалният годишен ръст през

...
Според предварителните изгладени данни на НСИ, реалният годишен ръст през
Коментари Харесай

ОББ: По-висок икономически ръст от очаквания през първото тримесечие

Според предварителните изгладени данни на Национален статистически институт, действителният годишен растеж през първото тримесечие доближи 2.3% на фона на спадаща, само че към момента висока инфлация ОББ поправя нагоре прогнозата си за 2023 година - от 1.5% на 1.8%, а тази за 2024 година надолу - от 2.7% на 2.5% Бумът е бранша на недвижимите парцели в България - надалеч по-умерен, спрямо други страни от Европейски Съюз
Анализирайки динамичността на брутния вътрешен артикул за първото тримесечие на тази година на фона на спадаща, само че към момента висока инфлация, ОББ разяснява основните моменти въз основа на наличните данни все още.

Анализаторите на банката регистрират, че съгласно изгладените данни на Национален статистически институт брутният вътрешен артикул записва действителен растеж от 2.3%. 
-->
 „ През първото тримесечие растежът се движеше от крайното ползване, което се форсира умерено с 2.1% по отношение на същото тримесечие на 2022 година, предстоящо повлияно от към момента високата инфлация, която ерозира покупателната дарба на популацията. ”, разяснява основният икономист на ОББ доктор Емил Калчев.

 „ Положителен факт за тримесечието беше, на първо място, растежът на вложенията с 1.8% - това се случва за второ следващо тримесечие, след седем тримесечия на спад преди този момент “, добави Калчев.

Нетният износ за интервала януари-март бе негативен при годишен прираст на износа с 2.3% и закъснение на вноса с 2.3%. От своя страна запасите за тримесечието се свиха на годишна база, което също е позитивно развиване на фона на забележителното струпване на ресурси в предишни интервали.

 „ По-доброто показване през първото тримесечиие идва в известно несъгласие с световните трендове (Германия влезе в техническа криза, само че са по-ниски цените на газа и петрола), само че е и под въздесйтвие на локални фактори (все още ниски лихви, по-висок растеж на заплатите). В резултат на това, повишихме прогнозата си за цялата 2023 година от 1.5% на 1.8%, оставайки консервативни, поради световните и локални опасности (в това число рисковете в политическата сфера, очакване за гладко повишаване на лихвите и др.). “, изясни Емил Калчев. 

Инфлацията още веднъж понижа през април – от 12.1% към март (хармонизирана) на 10.3% (спрямо април 2022 г.). Базисната инфлация (без храни и горива) също продължи да спада – от 13.0% на 12.1% през април. Т. нар. потребителска инфлация (по националната методология) надлежно се забави, като устойчиво регистрираше малко по-високи стойности. 

„ Що се отнася до недвижимите парцели, по-спокойното отношение по отношение на цените, в които икономическите артисти към момента виждат по-скоро шансове, в сравнение с опасности, подхожда на по-стабилното състояние на България спрямо други европейски страни - след Франция и Белгия, където растежът на цените бе най-консервативен, само че преди Унгария, Чехия, Германия и Словакия, където безусловно те излетяха в небесата. “, заключи доктор Калчев.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР