Според председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, единственият начин ВМРО-ДПМНЕ да

...
Според председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, единственият начин ВМРО-ДПМНЕ да
Коментари Харесай

ВМРО-ДПМНЕ ще гласува конституционни промени, ако влязат в сила приключване на преговорите с ЕС

Според ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, единственият метод ВМРО-ДПМНЕ да гласоподава промени в конституцията е те да влязат в действие откакто бъде приключен целият преговорен развой на Северна Македония с Европейски Съюз и в случай че това бъде признато, от опозиционната партия ще внесат в Народното събрание свои оферти за промени на главния закон, заяви Българска телеграфна агенция.

„ В преговорната рамка на Република Северна Македония на никое място категорично не написа, че би трябвало да има промени в конституцията. Това е записано в заключенията на Европейския съвет и в случай че Европейският съвет има положителни и почтени планове към Република Северна Македония, може да изтълкува, че страната е изпълнила задължението си, процесът на гласоподаване е осъществен, само че тези промени не могат да бъдат изцяло годни досега, в който страната стане членка на Европейски Съюз ”, по този начин Мицкоски показа една от позициите си на лидерската среща с премиера Димитър Ковачевски в изявление за телевизия Сител.

След срещата стана ясно, че Мицкоски е приел партията да бъде част от държавно управление, което ще приготви, а депутатите й ще гласоподават в Народното събрание промени в конституцията, поставяйки няколко условия – албанската ДСИ да не взе участие в това държавно управление, конституционните промени да влязат в действие не със старта на отварянето на преговорните глави, а след привършване на преговорния развой, гаранции от Европейски Съюз, стопански пакет за Северна Македония, както и България да извърши три от решенията на Европейския съд за правата на индивида в Страсбург във връзка с нерегистрираните в България сдружения от групата на ОМО " Илинден ".

Казаното от Мицкоски след срещата, провокира многочислени реакции в Северна Македония, с разнообразни акценти на това, което той изясни, че е предложил на Ковачевски. Самият Ковачевски подчертава на това, че ръководителят на опозиционната партия е приел, че промени в конституцията ще има, а от ДСИ реагираха, че са подготвени да се отдръпват от държавното управление „ до провеждането на избори ”, незабавно откакто конституционните промени бъдат гласувани.

В изявлението си Мицкоски посочи, че в случай че изискванията му за отсрочено деяние на влизането в действие на конституционните промени бъдат признати, ВМРО-ДПМНЕ ще внесе в Народното събрание на Северна Македония свое предложение за текстовете в конституцията, за което ще желаят гаранции от Европейски Съюз и Съединени американски щати.

„ Това предложение ще бъде импортирано в офиса на Европейския съюз и на Съединените щати, тъй че те да бъдат поръчител на този развой, и че (Република Северна) Македония ще приложи конституционните промени в деня, когато стартира ратифицикацията на протокола за присъединение от страните членки в Европейски Съюз “, сподели Мицкоски.

По отношение на изискването си за това ВМРО-ДПМНЕ да влезе в държавното управление на СДСМ с петима министри, в случай че ДСИ не взе участие в него, макар обвиняванията си, че СДСМ прави закононарушения, Мицкоски посочи, че „ в случай че жителите се опасяват, че такова необятно, преходно държавно управление ще значи прошка за множеството престъпни каузи от последните 6 години, би трябвало да са сигурни, че това няма да се случи ”.

По отношение на „ гаранциите за македонската еднаквост ”, които ВМРО-ДПМНЕ желае, Мицкоски посочи, че те би трябвало да дойдат от Европейския съвет.

„ Нека желаяме гаранция за вековната македонска еднаквост, просвета, традиция, уникалност, традиции и език от Европейския съвет. Аз се ангажирах да слага тази точка в дневния ред посредством министър председатели на страните членки. И откакто споделяме, че никой не е срещу македонската еднаквост, тогава няма причина тази точка да не стои на дневен ред и да не получим подобен документ, който да удостовери македонската еднаквост от страна на най-високия европейски орган, какъвто е Европейският съвет, където членуват държавни ръководители и страни от страни-членки на Европейския съюз. От друга страна, по този начин ще забележим същинските планове на нашия източен комшия “, сподели Мицкоски.

Трите дати за предварителни избори, които Мицкоски е предложил на Ковачевски, в случай че предложенията му не бъдат признати, са 24 септември, 1 октомври или 8 октомври.

Днес от СДСМ оповестиха, че ще проведат съвещание на Централния и Изпълнителния съвет на партията за това по какъв начин ще продължат договарянията с ВМРО-ДПМНЕ, " следвайки новите условия на политическата сцена " след лидерската среща на Димитър Ковачевски и Християн Мицкоски.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР