Според председателя на културната комисия в парламента и бивш министър

...
Според председателя на културната комисия в парламента и бивш министър
Коментари Харесай

Вежди защити позицията ни за изложбата в Лувъра

Според ръководителя на културната комисия в Народното събрание и някогашен министър Вежди Рашидов въпреки и прочувствено решението за анулацията на изложбата на български средновековни артефакти в Лувъра е вярно. Все отново той оправда и недоумението от французите, които не могат да почувстват историческата орис на българите.

„ Французите гледат на тези изложения като просвета. И ние по този начин би трябвало да ги гледаме. Професионално е да се отнасяш към всичко с почитание като към история. Казах на Мартинез: „ Вие, французите, не сте били 500 години под иго, само че ние сме били”. При нас има и сензитивност. Не е имало специалисти, които да дефинират каква да бъде изложбата. Не е работа на министъра. В експертно отношение е леко проспана работа. Правителството е взело решение такава галерия да няма. Темата е деликатна и сензитивна за българина”, сподели Рашидов пред Нова телевизия.

„ Има един дребен проблем – французите и Лувърът нямат потребност от нас, ние имаме, тук е казусът. Аз съм подписал две спогодби – 10 години България да бъде показана в най-големия международен музей. Оттук нататък във времето, то малко е проспано, ръководителят на културното ведомство е прав. Той може да дефинира палитрата какво има Българи - от пещерните рисунки, през Тракия, Рим, Византия, Средновековието, иконописните школи, ислямска просвета. Имаме огромен подтекст, това е въпрос на избор. А той се прави с специалисти и куратори. Ние не сме изпратили куратори”, добави Вежди Рашидов.

Депутатът разяснява и абсурда в обществените мрежи с българското присъединяване на Венецианското биенале.

„ Не е права колежката. Не тя има заслуги през днешния ден да имат министър. Аз съм индивидът, който като се отхвърлих, предложих Боил Банов. Премиерът одобри, благодаря му за доверието. Няма спор, аз от три години съм в пенсия”, разяснява той.

„ Непочтено е. Говорят се очевидни нелепости за Биеналето. Биеналета има. Аз съм взел участие в четири от тях. 0 лв. костват на страната. По-малко популярност ли нося на страната? Фандъкова постави още преди 10 години контейнери и всяко стъкло се рециклира. България има заводи, могат да ви създадат всевъзможни стъкла. Ако някой желае да ми изясни, че това ни е преимуществото, скърбя. За половин милион лв. щях да наема всички италиански медии да ми популяризират страната. Неуспехът някой би трябвало да го признае, тъй като за присъединяване на двамата, 17 бяха на туризъм с държавни пари. Колежката сподели, че от 100 години България не взе участие в биеналета. Тя доста елегантно лъже. През 2007 година тя е куратор в биенале”, твърди Рашидов.

Той показа, че като министър е изпратил трима създатели на Венецианско биенале през 2011 година, което не е коствало нищо на страната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР